Ga naar de inhoud

Deze week vroeg mijn vriendin of ik kon helpen het dak van haar huis te schilderen. Het huis lijkt op het hierboven afgebeelde en de allerhoogste punt van de V-vorm is waarschijnlijk zo’n 8 meter boven de grond. Ik ben niet bang voor hoogtes. Een paar weken geleden was ik met mijn zoon bovenop het World Trade Center en het Empire State Building in New York City en ik vond het uitzicht geweldig. Ik voelde totaal geen angst. Ik ben op de rand van kliffen geweest, op bergtoppen. Ik ben niet iemand die snel bang is.

Toch voelde ik deze week angst.

Het was net na 9 uur ’s ochtends en de lucht was grotendeels helder. Er was een zachte bries, typerend voor Nederland, eentje die op zou pakken en al snel in een sterke wind zou veranderen. Ik pakte de roller en een verfbakje. Ik was al eerder de ladder op geweest. Een dag eerder was ik bovenaan geweest om de oude verf af te schuren zodat ik vandaag een verse beschermende laag kon aanbrengen.

Toegegeven, toen ik voor het eerst naar boven ging om te schuren, hield iemand de ladder vast wat me een veilig gevoel gaf, ik voelde geen enkele angst of ongemak.

Op deze heldere, winderige ochtend echter, toen ik begon mijn voeten op de treden te zetten, waarschuwde mijn maag me: “AAAARRGGGGHHHH!!!!”

Terwijl ik de ladder met één hand vastgreep, en het dienblad en de roller in de andere, moest ik mijn lichaam zijwaarts bewegen. Het was de enige manier om de allerhoogste punt te bereiken. De ladder stond ook niet in een perfecte positie, het gebied rond de voeten was druk. De grond was bedekt met kiezels, dus had ik een paar stukken hout gepakt en die over de kiezels gelegd zodat ik de stabiliteit van de ladder kon vergroten.

De ladder werd zachtjes door de wind geduwd, nog een stap. Hoe hoger ik ging, hoe sterker ik de wind voelde en hoe oncomfortabeler ik werd. Maar ik was vastberaden, nog een stap beklommen, dan nog een en nog een. Op dit punt schreeuwden mijn emoties. Ik voelde echte angst voor mijn veiligheid en dus trok ik me terug. Normaal gesproken stopt angst ons van iets te doen, maar ik ging anders met mijn emoties om. In plaats van simpelweg terug te trekken, begreep ik dat de angst die ik voelde meer als een gevoel was dat niet alles in orde was. Misschien waren de voeten van de ladder niet stevig genoeg, misschien was mijn grip niet goed, misschien de positionering, of zelfs het verfbakje.

Er klopte iets niet.

Dus ik controleerde. Ik controleerde de ladder, deed mijn schoenen uit zodat ik mijn blote voeten beter kon voelen, testte mijn grip op het verfbakje. Controles, meer controles. Toen ik ervan overtuigd was dat ik alles had gecontroleerd waar ik aan kon denken, stapte ik nog een keer terug om te zien of ik iets had gemist. Tevreden klom ik weer omhoog.

Terwijl ik elke trede beklom, was de angst er altijd, steeds sterker, steeds luider. Ik deed mijn best om mijn veiligheid te controleren, ik deed mijn best om ongelukken te minimaliseren. Had ik iets gemist? Nee. Dit was het beste wat het kon zijn.

Op dit punt had ik een belangrijke beslissing te nemen: voltooi ik de taak of stop ik? Ik voelde me oké met stoppen en wachten op hulp. Deze optie was niet mijn wens maar ik accepteerde dat het een optie was. Ik klom weer naar beneden en nam een moment. Ik ademde. Ik sloot mijn ogen en visualiseerde dat ik de ladder op zou gaan en de klus zonder problemen zou klaren. Ik stond mezelf toe de angst te visualiseren en mijn emoties te bedanken voor hun poging om te helpen, maar vandaag wilde ik mijn taak meer voltooien dan naar hen te luisteren.

Dus klom ik nog een keer. Eén trede tegelijk. Ik voelde de balans. Ik voelde de zwaai. Ik voelde de instabiliteit en accepteerde dat dit mijn beste kans was. Later zou de wind veel sterker zijn. Dit was mijn kans!

Dus ik klom, hoger en hoger. Bij elke stap groeide het gevoel exponentieel. Maar het gevoel schreeuwde niet langer alles overstemmend, mijn angst was gewoon aanwezig, als een rood licht dat gewoon aan is. Dicht bij de top voelde ik mijn knieën wat zwakker en het verdubbelde mijn vastberadenheid. Ik ga mijn taak volbrengen. Nog twee stappen en ik kon de allerhoogste houten rand bereiken die geschilderd moest worden. Nog één stap. Daar!

Toen ik de benodigde hoogte bereikte, vertraagde ik. Ik gebruikte mijn altijd aanwezige angst om me alert te houden. Ik luisterde naar de geluiden, voelde de wind op eventuele windstoten of veranderingen in richting. Ik voelde het hout met mijn hand en zocht instinctief naar grip. Ik werd herinnerd aan Alex Honnold in zijn film Free Solo.

Ik plaatste het verfbakje, waardoor ik een hand vrij had om een kleine rand vast te grijpen. Ik voelde me stabieler. Ik reikte naar beneden en rolde de roller in de verf. Nog één diepe langzame ademhaling, even vasthouden en heel langzaam uitademen. Gericht op de klus, strekte ik me uit en begon te schilderen. Het geluid van de verf was geweldig. Het rode licht van angst was nog steeds aan, maar daarnaast was er een blauw licht van tevredenheid!

Een moment later had ik de klus geklaard. Dus inspecteerde ik mijn werk en vond ik een detail of twee die beter konden zijn. Ik nam mijn tijd en maakte het zo perfect als ik kon. Ik glimlachte en klom langzaam naar beneden. Ik was nog steeds voorzichtig, het rode licht was nog steeds aan, maar ik had gewonnen.

In DeRose is ons doel om te onderwijzen door voorbeeld. Het is om onze filosofie te leven en in staat te zijn om echte levensvoorbeelden ervan te hebben.

Dit kleine verhaal maakte me dubbel zo voldaan. Ten eerste omdat ik de taak kon voltooien die ik had opgezet. Ongeacht de barrière, ongeacht de angst, het onder ogen zien en je best doen. Ik voel dat, als de wind iets sterker was geweest of vlagen had, ik terecht had kunnen wachten op hulp, maar de wind was niet sterker. De angst was intern. Het voelde alsof het onder ogen gezien moest worden.

Ik hoop dat dit verhaal je kan helpen al je doelen te bereiken!

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org