Ga naar de inhoud

Harige Engelen

De afgelopen jaren heeft Professor DeRose mij gevraagd om enkele van zijn boeken van Portugees naar Engels te vertalen. Sommige van zijn boeken zijn technischer, andere zijn meer verhalend, maar een van mijn favorieten tot nu toe is een boek genaamd “Harige Engelen” waarin hij vertelt hoe hij zijn viervoetige metgezel heeft opgevoed.

Ik wilde het begin van dit boek met jullie delen en later zal ik misschien het een of ander hoofdstuk delen dat ik belangrijk acht. Ik hoop dat jullie ervan genieten!

Voorwoord

Verschillende mensen hebben gesuggereerd dat ik mijn ‘geheimen’ op papier zet over hoe ik mijn Weimaraner zo goed opgevoed heb dat hij een ware engel werd.

Toen we besloten een ‘viervoetige baby’ te nemen, lazen Fernanda en ik het boek van Cesar Millan, we bestudeerden het boek van Alexandre Rossi en huurden een uitstekende hondentrainer in. Daarom moet ik expliciet zijn: er zijn geen geheimen, ik heb geen nieuwe systemen van welke aard dan ook gecreëerd.

Echter, zelfs toen we leerden van experts, die meer over hondentraining wisten dan wij, was het natuurlijk voor ons om de concepten toe te passen met onze eigen benadering. Dit komt omdat we geloven dat het cruciaal is om deel te nemen aan de opvoeding van ons eigen huisdier. Het heeft geen zin om een hond over te dragen aan een trainer als zijn mensen niet actief deelnemen aan de lessen. Bovendien werkt geen enkele opvoeding zonder consistentie. Het vereist continu, onvermoeibaar, methodisch en dagelijks trainen. Daarom heeft de coherente aandacht die Fernanda en ik aan Jaya gaven zeker veel geholpen.

Ik ben ervan overtuigd dat de uitstekende resultaten die we met onze lieve dochter hebben behaald, ook te danken waren aan haar eigen aard.

Het ras van een hond draagt bij aan bepaalde neigingen. Sommige rassen neigen vaker te blaffen; anderen kunnen agressiever zijn, enzovoort. Bovendien zal elk puppy vanaf de eerste dagen van een nest al zijn eigen unieke persoonlijkheid tentoonspreiden, die verschilt van die van zijn broers en zussen. Daarom kunnen sommige tips die ik in dit boek zal delen, meer of minder succesvol zijn, afhankelijk van de pup.

Voor honden, en mensen

De tips die ik hier zal suggereren, zouden moeten werken voor alle zoogdieren, hoewel ze voor sommigen effectiever kunnen zijn dan voor anderen. Aangezien mensen zoogdieren zijn, zijn we onderhevig aan dezelfde principes van positieve bekrachtiging en beloningen.

De sleutel, bij het omgaan met honden, kinderen of alle mensen, is het cultiveren van coherentie en consistentie. Bijvoorbeeld, als een bepaald gedrag verboden is, moet het zonder uitzondering verboden blijven. Als het bij één gelegenheid is toegestaan, en bij een andere niet, zal het resultaat het onderwerp verwarren, of het nu om een hond, kind, vriend, partner of werknemer gaat.

Ik hoop dat dit boek kan bijdragen aan het creëren van een rechtvaardige en perfecte wereld.

De tederheid van duizend engelen

Als je geen hond hebt, heb je geen idee hoe het is om wakker te worden met zoveel affectie in de ochtend. Geen enkel mens is in staat om te zeggen:

“Mag ik je alsjeblieft knuffelen? Oeps, sorry dat ik je gezicht likte, ik verloor de controle. Het is gewoon dat ik zoveel van je hou! Ik heb de hele nacht over je gewaakt om je te beschermen. Ik observeerde je om te weten wanneer je klaar zou zijn om mijn liefdevolle blik te ontvangen, en misschien – wie weet? – zelfs wat aandacht terug te krijgen van jou. Ik vraag zo weinig van je! Als ik maar één blik van je kon krijgen, zou ik al beginnen met kwispelen, zodat je kunt zien hoe blij ik ben om van jou te zijn, en om aan jouw zijde te kunnen leven!”

Ik word wakker. Ik open mijn slaapkamerdeur. Ik zeg goedemorgen tegen Jaya. Ze legt haar hoofd in mijn schoot, zoals ze altijd doet als ze wat affectie wil. Ze kijkt me aan met de tederheid van duizend engelen, en dat ontroert me, waardoor ik een traan van dankbaarheid laat. En toch ben ik haar meer verschuldigd dan zij mij.

Als je dit boek wilt aanschaffen, e-mail mij dan op Fabio.martins@DeRoseMethod.org

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org