Ga naar de inhoud

Koppigheid en stubbornness

Eind 2017 had ik mijn verhuizing van NYC terug naar Londen voltooid, maar was ik nog steeds echt bezig met het omgaan met het moeten verlaten van het bedrijf dat ik in 2012 was gestart en waar ik zo hard aan had gewerkt om het van de grond te krijgen. Het was nogal moeilijk om de DeRose TriBeCa school achter te laten. Maar toen, slechts weken nadat ik het achter me had gelaten en me in een nieuw land had gevestigd, vertelde mijn toenmalige vrouw me dat ze wilde vertrekken en mijn zoon met haar mee wilde nemen naar Zuid-Amerika.

Ik weet zeker dat je je kunt voorstellen dat dit niet makkelijk te verwerken was. Wat moest ik doen? Denk je dat het aangaan van een debat over de wijsheid van deze actie zou resulteren in haar en mijn zoon die zouden blijven? Het enige dat ik kon bedenken om te vragen was: “Zal dit je gelukkiger maken? Zo ja, dan oké… ga…”

Het was hartverscheurend.

Een paar dagen later stond ik op Heathrow Airport om afscheid te nemen van mijn toen 2 jaar oude zoon zonder enig idee of en wanneer ik hem zou zien. Het enige waar ik aan kon denken was hoeveel ik hem zou missen en het deelnemen aan zijn opgroeien.

Op dat moment had ik wat helderheid. Het leek mij dat het beste voor hem was om mijn emoties niet mijn gedrag te laten dicteren… Terwijl mijn emoties wilden schreeuwen, klagen, smeken, huilen, vechten… voelde ik ook heel sterk dat ik hem een stevige warme knuffel wilde geven en op hem wilde overbrengen hoeveel ik van hem hou. Dat was het beeld dat ik wilde dat hij van mij had. Niet iemand wiens emoties exploderen, maar iemand die kon behouden wat ik het belangrijkst vond als mijn prioriteit.

Ik herinnerde me op dat moment een verhaal… Ik moet 7 of 8 jaar oud zijn geweest. Mijn moeder had me meegenomen naar een strandvakantie en ze had een scène gemaakt over het dineren in een specifiek restaurant. Zelfs op die leeftijd genoot ik niet van zeevruchten. Zelfs vandaag herinner ik me duidelijk dat ik alleen maar wat patat frites wilde, welk kind wil dat niet? Maar ik denk dat mijn moeder een standpunt innam… ze zei: “Nee! je zal garnalen eten, die je lekker vindt!” Dit was onverstandig van haar kant… ze zette haar wil tegen de mijne, ik moest ook een standpunt innemen. Dus ik weigerde te eten. Ik had liever honger dan te eten. We brachten uren door in het restaurant, met het gerecht met garnalen voor me en ik weigerde het aan te raken. Ik weigerde brood te eten, wat dan ook. Ik nam mijn standpunt in. Het was pas de volgende ochtend dat ik weer zou eten…

Toen ik van het vliegveld terugkwam, zat dit verhaal in mijn gedachten en ik nam een beslissing. Ik zou mijn uiterste best doen om weer bij hem te zijn, maar op mijn voorwaarden. Ik wilde bepaalde dingen prioriteren, hem bepaalde opties bieden en ik zou mijn uiterste best doen om dat te leveren, om hem de kans te bieden bij mij te zijn als hij dat wilde.

Er wordt vaak gezegd dat koppigheid een karakterfout is, dat koppig zijn gewoon slecht is. Hiermee ben ik tot op zekere hoogte eens. Ik probeer mijn koppigheid te temperen door altijd open te staan om van gedachten te veranderen. Maar over dingen waarvan ik zeker ben, kan ik geobsedeerd raken. Ik raakte geobsedeerd door bij mijn zoon te zijn en dit dreef me!

Fast forward naar vandaag, 2021… Elk jaar sinds mijn zoon was vertrokken, bracht hij het schooljaar door met zijn moeder en de vakanties met mij. In de afgelopen twee jaar was hij ouder en begon hij me te vertellen dat hij bij mij wilde wonen en hij vertelde het ook aan zijn moeder. Vanuit mijn oogpunt moeten we naar zijn wensen luisteren. Als hij mij kan vertellen dat hij pijn heeft, moe of hongerig is, kan hij me ook vertellen waar hij wil wonen.

Dus ik heb gewerkt, opgezet, gebouwd, om op het punt te komen waar hij gehoord kon worden.

Nou, dit moment is aangebroken. Mijn hardnekkigheid heeft gezegevierd. Mijn zoon is nu naar Nederland verhuisd!

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org