Ga naar de inhoud

Moeilijke tijden geven ons ervaring

Een paar jaar geleden schreef ik dit artikel. Ik vind het echt interessant om terug te kijken naar waar ik mee bezig was, hoe ik me voelde en dacht en te zien of ik mijn consistentie kan behouden. Nu woont mijn zoon bij mij en breng ik hem naar school, binnenkort gaat hij op vakantie met zijn moeder en zal ik veel leren over hoe dat voelt! Dus bied ik jullie hieronder dit artikel aan 🙂

Ik weet niet of velen van jullie het weten, maar ik ben vader. Mijn zoon is 5 en we bevinden ons in een bijzondere situatie waarin we in verschillende landen wonen. Het leven heeft ons naar deze vreemde en ongewenste plek geleid en we doen ons best om het te beheren.

Elke schoolvakantie reis ik en brengen we de vakanties samen ergens in de wereld door.

Gisteravond, na zijn verjaardag en het Nieuwe Jaar met mij in Londen te hebben doorgebracht, vertrok mijn zoon om terug te gaan naar zijn school. Ik zal er geen doekjes om winden. Het was moeilijk. Hij is zo ongelooflijk en zijn huidige leeftijd is zo leuk! Ik wens niemand ter wereld het gevoel toe dat ik had toen ik afscheid nam.

Zelfs nu ik dit schrijf, kan ik me nog steeds emotioneel voelen van zijn laatste knuffel en onze afscheidswoorden.

Na hen bij de luchthavenbeveiliging te hebben achtergelaten, liep ik terug naar de treinen en ging naar huis. Ik besloot de langzame route te nemen, om mezelf de tijd te geven om het moment dat ik zojuist had ervaren te beheren, zodat ik, als ik uiteindelijk thuis zou komen, weer samengesteld zou zijn en klaar om opnieuw productief te zijn — of om mezelf wat meer tijd te geven om het moment te assimileren, zodat mijn volgende dag niet beïnvloed zou worden.

Nu, wanneer ik deze woorden schrijf, lijken ze wel een hoog doel. Maar uiteindelijk is het belangrijke aspect dat het leven gebeurt en we moeten beheren wat er ook op onze weg komt en gefocust en productief blijven. Dus hoe heb ik het moment beheerd? In het kort, ik ademde.

Dit stelde me in staat om mijn emoties te beheren. Het stelde me in staat het moment te ervaren en te voelen hoe diep mijn liefde voor mijn zoon is en hoeveel het mijn hart breekt om afscheid te nemen. Het liet me echt verdriet voelen. Terwijl deze emoties me overweldigden, voelde ik ook de energie die ze met zich meebrachten en ademhalen was de sleutel om deze energie te transformeren van een introspectief moment naar een productief moment.

Hier is hoe het werkt: Er zijn veel scholen van gedachten over hoe om te gaan met emoties. Sommige scholen zeggen om het gevoel te vermijden, zelfs te doen alsof het er niet is, “hou die tranen tegen”. Een andere manier van denken is om de emoties te laten opkomen, diep te voelen en vervolgens deze energie te transformeren in productiviteit. In de DeROSE Methode onderwijzen en werken we met de laatste — voel, maar jij moet de besluitvormer zijn over hoe deze emotie je zal laten handelen.

Waarom werkt ademhalen?

Wanneer een emotie opkomt, creëert het een reeks fysieke, energetische en psychologische effecten. Op een fysiek niveau kunnen de automatische respons systemen (sympathisch of het parasympathisch) geactiveerd worden. Op een energetisch niveau kun je meer energie, meer vitaliteit, meer kracht voelen; of juist het tegenovergestelde. Vanuit psychologisch perspectief wordt de interactie tussen je geest en gevoelens verstoord aangezien de emoties minder stabiel zijn en je geest wordt overschaduwd door de intensiteit van de emoties.

Ademhalen is een sleutelelement in deze kettingreactie. Als de automatische systemen in werking treden, kan er meer hormonale productie zijn, veranderingen in de spanning van spieren, hartslag, huidgeleiding en zelfs de ademhalingsfrequentie. Aangezien deze systemen automatisch zijn, komen ze in een feedbacklus en intensiveren de ervaring.

De manier waarop je ademt veranderen kan dit keteneffect verstoren en de systemen in staat stellen om stabiliteit te herwinnen. Dit vereist echter enige training in ademhaling en bewustzijn van dit interne proces dat plaatsvindt.

Kan je het?

Iedereen kan deze effecten bereiken. Sinds 2008 train ik mijn studenten een paar keer per week, zodat wanneer de momenten zich voordoen, ze klaar zijn om te beheren en gebeurtenissen te sturen. Maar ik voelde dat dit niet genoeg was…

Dus ontwikkelde ik een gratis app om iedereen te leren ademen.

In deze app vind je 8 instructievideo’s met in totaal meer dan 30 minuten aan uitleg, training en onderwijzing van de technieken en hun complexiteiten. Maar alleen leren is niet genoeg, je moet trainen, net zoals het leren van de mechanica van fietsen je niet leert hoe je moet fietsen… Dus vind je ook 24 trainingssessies, die niet langer dan 5 minuten duren. Dit is meer dan 2,5 uur aan training zodat je, gedurende 12 dagen, de vaardigheden en ervaring kunt opdoen die nodig zijn om dit in actie te zetten.

Werkt het?

Wel, dit artikel is een vrucht van deze training. Ik voelde het immense verdriet van het afscheid nemen van mijn zoon en toen ik thuiskwam, transformeerde ik die energie in dit artikel!

Jij kunt dit ook.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org