Ga naar de inhoud

Werk niet alleen, wees niet alleen

Dit is een heel belangrijke post voor mij. Het was vanwege de inzichten die ik hier ga delen dat ik fouten en moeilijke tijden heb doorstaan en nooit echt gefaald heb. Wanneer je een zakelijke visie hebt, is het vaak moeilijk om deze met anderen te delen. Dus eindigen de meeste mensen als eenzame ondernemers. In de VS is er iets dat het syndroom van de eenzame wolf wordt genoemd, wat de persoon is die alleen kan werken.

Dit is een manier van doen.

Maar ik ga betogen dat het de minst efficiënte is en de meest waarschijnlijke om te falen.

Toen ik jong was, had ik een Hollywood-verbeelding. Ik wil een van de gekke gedachten die ik had met jullie delen… Ik stelde me voor wat er zou gebeuren als de wereld voorbij was… als er niemand meer over was om een auto te bouwen, elektriciteit te produceren, water te pompen, verwarming te bieden, enz. Zou je in staat zijn om een motor te bouwen? Zou je in staat zijn om elektriciteit te produceren? Hoe zit het met een vuur?

We nemen veel van dit alles als vanzelfsprekend… zoveel zelfs dat we vergeten dat we alleen zijn waar we zijn vanwege een zeer specifieke eigenschap van de Homo Sapiens… We zijn sociaal. Als we samenkomen trotseren we de wiskunde en kunnen we meer produceren dan de som van onze delen. Wanneer we een groep vormen, staan we op elkaars schouders en kunnen we verder reiken dan iemand zich kan voorstellen.

Nu, één vangst… het kan een beetje meer tijd kosten. Dit komt omdat wanneer je alleen bent, je van richting kunt veranderen, je kunt behendig en wendbaar zijn zonder een tweede gedachte… Dus in theorie zal de tijd die je nodig hebt om dingen te bereiken afnemen. Maar in de praktijk is de steun van anderen, het vermogen om ideeën te bespreken en te delen, de vaardigheden om uit te leggen en te delen, alleen maar nuttig voor succes.

Dus hoe kunnen we kiezen met wie we werken?

Ik wil het graag hebben over twee modellen:

  • Breintrust
  • Partners

De Breintrust is een groep mensen waarop je kunt rekenen voor steun, voor het evalueren van ideeën, voor het vinden van oplossingen voor strategische problemen, voor advies en begeleiding. Partners kunnen ook een beetje van dit doen, maar hun grotere impact is op de operatie en tactieken.

Als je een Breintrust gaat kiezen, is dit minder complex dan het kiezen van partners. Het idee is om een groep mensen samen te stellen die je respecteert, van wie je hun kritiek kunt accepteren en die een meer afgeronde benadering zullen bieden, zodat je je kansen op succes kunt vergroten.

Als je Partners kiest, is het een beetje complexer. Niet alleen moet je mensen kiezen die in staat zijn uit te voeren en die je zult respecteren, maar er zullen ook andere tijden zijn waarin je je persoonlijke en financiële welzijn in hun handen moet leggen. De meeste mensen denken bij hun eerste gedachte aan partners altijd aan gelijke partners, dit hoeft niet het geval te zijn… je kunt altijd een minderheidspartner hebben, wat helpt.

Dus waarom falen mensen die alleen zijn?

Nou, laat me je een voorbeeld geven… Laten we zeggen dat je een klein bedrijf hebt dat je kunt doen: je biedt boekhoudkundige diensten aan. Wat gebeurt er met je bedrijf als je op vakantie gaat? Wat gebeurt er met je bedrijf als je internet uitvalt? Wat gebeurt er met je bedrijf als je ziek bent? Wat zou er gebeuren als je een nieuwe markt wilt betreden? Investeer je je tijd in marketing of uitvoering — als je beide doet… zou je bestaande klantenbestand dan lijden?

Kun je zien hoe, wanneer je alleen bent, je gedoemd bent te falen?

Ik wil nu graag dat je dat vergelijkt met een combinatie van de twee modellen die ik hierboven heb besproken. Laten we ons voorstellen dat je 3 vrienden hebt die je echt respecteert en die je breintrust vormen en je hebt nog 2 partners. Je bezit 52% van het bedrijf en elk van je partners heeft 24%.

Oké, ik ga dezelfde vragen stellen als hierboven en ik wil dat je ze in je gedachten beantwoordt… Wat gebeurt er met je bedrijf als je op vakantie gaat? Wat gebeurt er met je bedrijf als je internet uitvalt? Wat gebeurt er met je bedrijf als je ziek bent? Wat zou er gebeuren als je een nieuwe markt wilt betreden? Investeer je je tijd in marketing of uitvoering — als je beide doet… zou je bestaande klantenbestand dan lijden?

Toen ik me in de schoenen van deze dappere ondernemer plaatste, voelde ik alsof ik de steun van mijn Breintrust had… Ik kon hen mijn bedrijfsplan voor het betreden van een nieuw segment brengen, zij zouden gaten prikken, waarde toevoegen en de strategische zet nog succesvoller maken. Mijn partners konden de boel draaiende houden als ik ziek was of op vakantie en belangrijker nog, omdat ze ook een deel van het bedrijf bezitten, hebben ze een extra stimulans om niet te falen!

Dus nu het jaar afsluit, wil ik dat je nadenkt over je bedrijven en overweegt of je een of beide van deze modellen ook in je leven zou moeten hebben!

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org