Ga naar de inhoud

Concentratie en focus ontgrendelen met de DeRose Method

Deze week wil ik dieper ingaan op het onderwerp focus en concentratie, en hoe ze vaak ongrijpbaar zijn in de snelle wereld van vandaag. Wat als ik je zou vertellen dat er een manier is om deze vaardigheden te ontgrendelen en de energie van stress om te zetten in verbeterde focus en concentratie? In deze post gaan we verkennen hoe je je focus en concentratie kunt verbeteren door slechts 2 minuten van je tijd elke dag te gebruiken en welke Technieken de DeRose Method onderwijst om deze resultaten te bereiken.

Maar eerst, voor degenen die het nog niet weten, de DeRose Method is een unieke benadering van mindfulness, welzijn, meditatie en prestaties. Het biedt praktische oefeningen om je te helpen beter je emoties te beheren, je focus te vergroten en stress te verminderen. Het bestaat uit Technieken en Concepten die je samen leren om het meeste uit je leven te halen.

Ontgrendel je geest

Om het vermogen om gefocust te blijven en te concentreren te ontgrendelen, moeten we echt begrijpen wat gefocust en geconcentreerd zijn betekent… We zien vaak in films en op TV dat mensen die zich concentreren een “intense inspanning” maken. Maar dit is slechts een verkorte manier van entertainment om deze gemoedstoestand te demonstreren. In werkelijkheid heeft een persoon die geconcentreerd en gefocust is vaak een zachte glimlach op hun gezicht en zijn ze in staat om andere sensorische input uit te filteren en te kiezen welke input ze willen accepteren.

Bijvoorbeeld, wanneer ik deze post schrijf, is mijn aandacht bij het toetsenbord, bij de woorden die ik aaneenrijg, bij de logica van mijn argument. Als mijn aandacht bij deze taak blijft, zal ik hem in relatief korte tijd kunnen voltooien. Echter, als ik afgeleid word door iets, wat dan ook, zal dit mijn aandacht wegtrekken, word ik minder efficiënt, en zal het langer duren om deze taak te voltooien.

Daarom, om je vermogen om je te focussen en je productiviteit te ontgrendelen, moet je hier aanwezig zijn, je bewust zijn van de taak die je doet. Ik heb soortgelijke zinnen op veel plaatsen gelezen en ik vind vaak dat dit gewoon zeggen niets betekent. Laat me dus proberen je het verschil te helpen begrijpen. Herinner je je de laatste keer dat je je tanden poetste? Of de laatste keer dat je een kopje thee of koffie maakte? Toen je je tanden poetste, merkte je toen het gevoel van de tandenborstel, de smaak van de tandpasta, het gevoel van de borstelharen tegen je tanden vergeleken met het gevoel tegen je tandvlees? Was je je bewust van elke tand die je poetste? Of was het een automatisch proces dat bijna zonder opmerking begon en eindigde?

Als je volledig bewust en aanwezig bent, zou je in staat moeten zijn om in enig detail te beschrijven wat er gebeurde… als je niet zo aanwezig was, voelt de taak zelf waarschijnlijk als een waas en merkte je het nauwelijks op. Dit laatste gevoel is heel gebruikelijk, het maakt deel uit van het autonome zenuwstelsel, van je biologie, om te automatiseren en minder bewust te zijn van wat je doet. Zo rij je je auto of fiets je, hoe je loopt, hoe de meeste mensen hun leven leiden. Het is een staat van laag energieverbruik en automatisering die zijn waarde heeft.

Waarom is het belangrijk?

Waarom is het wenselijk om uit dit proces te breken? Nou, wanneer je creatief wilt zijn, wanneer je op je best moet zijn, wanneer je meer wilt bereiken, is dit automatische proces niet genoeg, het is slechts het basisniveau. Daarom moet je uit deze automatisering breken om je volledige potentieel te kunnen bereiken.

Bij de DeRose Method trainen we je geest bij elke gelegenheid zodat deze kan reageren op je behoeften. Automatische modus inschakelen of gefocust stoppen wordt geen willekeurige gebeurtenis meer en begint te reageren op je wens om al dan niet gefocust te zijn.

Praktische Oefening

Hier is een korte training die je voor jezelf kunt doen. Het zal heel snel zijn. Alles wat je nodig hebt, is om 2 minuten van je dag aan deze oefening te wijden om te beginnen de effecten ervan te voelen. Dit is duidelijk geen wondermiddel dat plotseling de fysiologie van je brein volledig zal veranderen, maar het is een effectieve stap om uit de automatisering te breken en dit proces te bezitten. Ik raad je aan deze oefening 1 minuut te doen als je wakker wordt en 1 minuut voordat je gaat slapen. Je kunt het doen terwijl je nog in bed ligt.

Alles wat je nodig hebt, is je een beeld voor te stellen. Het kan elk beeld zijn dat je wenst. Maar ik zou suggeren dat je je het beeld hieronder voorstelt:

ashtánga yantra

Het minder je DENKT OVER het beeld, hoe beter, je moet je dit beeld gewoon voorstellen en het overdenken. Als zodanig is het niet nodig om de naam of geschiedenis van dit beeld te kennen. Als je de oefening in deze zuiverdere vorm wilt doen, sla de volgende alinea dan over.

Dit beeld wordt Ashtánga Yantra genoemd. De oorsprong ervan gaat terug naar de meest oude culturen van India en de planeet.

Oké, de oefening is simpel, stel je het beeld voor. Houd dit beeld één minuut in gedachten. Wanneer de tijd voorbij is, rond je de techniek af. Het sleutelpunt van deze techniek is om te merken of je afgeleid werd. Wanneer je afgeleid wordt, maak je geen zorgen, het is uiterst gebruikelijk, alles wat je hoeft te doen is je geest terug te brengen naar het beeld. Terwijl je deze techniek doet, train je je geest om zich te focussen op wat je wilt, waardoor je de noodzakelijke training creëert voor je geest om je instructies te volgen. Onthoud, als je afgeleid wordt, maak je geen zorgen, het is uiterst gebruikelijk, alles wat je hoeft te doen is je geest terug te brengen naar het beeld. Dat is het… één minuut als je wakker wordt, één minuut voordat je gaat slapen… elke dag.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org