Eten wordt vaak gezien als een functionele bezigheid, terwijl het eigenlijk een van de belangrijkste momenten is om onze concentratie, onze aanwezigheid in het moment en onze mindfulness te trainen. Veel mensen hebben geleerd om te eten terwijl ze iets anders doen, of het nu is door iets op hun telefoon te bekijken, e-mails te beantwoorden of op het internet te surfen – dit maakt hen zich niet bewust van wat ze eten. Als je hen zou vragen wat er bijzonder was aan hun maaltijd, zouden ze waarschijnlijk niet eens herinneren wat ze hebben gegeten.
We hebben onbewust een moment van plezier, vreugde en tevredenheid omgezet in een saaie functie. Als we gezonder willen leven, moeten we beginnen met ons eetgedrag: hoe we eten en wat we eten is fundamenteel voor ons welzijn. In dit artikel zullen we verkennen hoe we onze relatie met wat we eten en drinken kunnen transformeren, ons plezier in maaltijden kunnen vergroten en, als bonus, onze algehele gezondheid en welzijn kunnen verbeteren.
Ik heb dit artikel gestructureerd rond onze vijf zintuigen om je de vijf beste mindful eetgewoonten te geven voor een gezonder leven. Aan het einde heb ik ook een bonus toegevoegd om je echt verder te helpen op een reis naar een gezonder leven.
1. Kijk naar je Voedsel
Nog voordat je begint met het eetproces moet je het voedsel bereiden. Als je zelf kookt, zorg dan dat je veel kruiden en kleuren gebruikt. Zelfs een broodje kan geweldige kleuren en smaken hebben. Ik herinner me altijd een gegrild kaasbroodje dat ik bestelde toen ik in New York was. Het had geweldig zuurdesembrood, twee soorten kaas, gekarameliseerde uien en er werd zelfs tomatensoep bij geserveerd. Niet alleen smaakte het geweldig, maar als je het pakje opendeed, zag het er fantastisch uit.
Of je nu kookt of koopt, probeer iets te kiezen dat er aantrekkelijk uitziet, nog voordat je de eerste hap neemt.
Nu je je voedsel hebt, is de eerste stap in mindful eten echt kijken naar je voedsel. Voordat je begint met eten, neem een moment om je maaltijd met je ogen in je op te nemen. Let op de kleuren, vormen en presentatie. Deze visuele waardering kan je anticipatie en plezier van het eten vergroten en zelfs de smaak verbeteren, omdat je meer afgestemd zult zijn op de ingrediënten die je ziet en klaar bent om hun smaak te proeven.
Praktijk:
- Als je eten van thuis hebt meegenomen of iets hebt gekocht, probeer dan je eten aantrekkelijk op het bord te leggen voordat je begint. Als je thuis bent, kun je altijd op zoek gaan naar een klein blaadje, basilicum of munt of iets dergelijks, wat zowel geur als visuele aantrekkingskracht kan toevoegen aan hoe je je voedsel serveert.
- Voordat je begint met eten, neem een moment om de ingrediënten, de texturen en de kleurcombinaties te observeren.
2. Hoor je Voedsel
Afhankelijk van het type voedsel dat je hebt, kan het verbazingwekkende geluiden maken! Ik geniet van koken en terwijl ik kook, luister ik graag naar de geluiden, het sissen van roerei, het borrelen van soep, het knetteren van hete kaas van een lasagne die net uit de oven komt.
Als je aandacht besteedt aan de geluiden die je voedsel maakt, zal je verbinding ermee toenemen, je zult het meer waarderen, en geloof het of niet, je zult het zelfs intenser proeven!
Praktijk:
- Hoewel niet al het voedsel geluiden zal maken, doen sommige onverwachte voedingsmiddelen dat wel. De volgende keer dat je op een warme dag een ijsje eet, breng de ijskoude heerlijkheid dicht bij je oor en luister.
- Je kunt zelfs geluiden horen terwijl je je voedsel bereidt.
3. Ruik je Voedsel
Als je dit artikel volgt en net goed naar je eten hebt gekeken, is het nu tijd om de geuren en aroma's te ruiken. Ons reukvermogen is nauw verbonden met ons smaakvermogen. Terwijl je de tijd neemt om de geuren van je voedsel te waarderen, is het bijna alsof je je voedsel van tevoren proeft. Dit zal je eetervaring verbeteren en je kan je zelfs meer verzadigd voelen met je portie wanneer je deze hebt opgegeten.
Praktijk:
- Net zoals we hierboven hebben besproken, heb je een mooi bord gecreëerd en een moment genomen om het te observeren. Nu, kom iets dichterbij en neem een langzame, diepe ademhaling.
- Neem een moment om de geuren, de kruiden, de verse ingrediënten te identificeren. Probeer verschillende aroma's en ingrediënten te onderscheiden.
- Je kunt iets heel interessants opmerken, zelfs zonder een bord voor je neus. Terwijl je leest en je voorstelt, kun je misschien de aroma's van je favoriete gerecht ruiken!
- Terwijl je geniet van de verschillende geuren van je voedsel, merk je misschien dat je mond zelfs begint te watertanden.
4. Raak je Voedsel aan
Terwijl we verder gaan met het verkennen van de zintuigen, komen we bij het aanraken. Niet al het voedsel kan worden aangeraakt, sommige culturen zien het zelfs als een minder verfijnde manier van eten. Als het echter mogelijk is om met je handen te eten, probeer het dan eens.
Het aanraken van je voedsel leidt tot een meer intieme en bewuste eetervaring. Terwijl je je voedsel aanraakt, kun je de warmte, de texturen en het gewicht ervan voelen.
Als laatste redmiddel ervaar je het gevoel van aanraking wanneer het voedsel zijn weg naar je lippen en mond vindt.
Praktijk:
- Als het gepast is, gebruik dan je handen om bepaalde voedingsmiddelen te eten, zoals fruit of brood.
- Let op de textuur en temperatuur van het voedsel.
- Terwijl je kauwt, let op hoe de textuur verandert en hoe je mond aanvoelt.
5. Proef je Voedsel
Hoewel smaak het meest voor de hand liggende zintuig bij eten is, wordt het vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Mensen hebben de neiging om het eten snel in hun mond te stoppen zonder de tijd te nemen om elke hap, elke smaak en elk ingrediënt te waarderen.
Dit kan je helpen om meer te genieten van je eten, langzamer te eten en eerder verzadigd te voelen met minder voedsel.
Praktijk:
- Neem kleine happen en kauw langzaam om de smaken volledig te ervaren.
- Merk de verschillende smaken op — zoet, zout, bitter, zuur en umami – probeer ook specifieke ingrediënten te proeven.
- Denk na over de smaken en hoe ze veranderen van het moment dat je een hap neemt tot je doorslikt.
Bonus Tip: Schakel over naar een Lacto-Ovo Vegetarisch Dieet
Er zijn talloze redenen om na te denken over wat je eet. Bij de DeRose Method raden we onze studenten aan om gezondere keuzes te maken: niet roken, geen drugs gebruiken, geen alcohol drinken, alleen vegetarisch eten. Hoewel er veel studies zijn over al deze elementen die elkaar soms tegenspreken, weten we allemaal dat deze suggesties zullen leiden tot een gezondere levensstijl.
De gevaren van roken en drugs zijn heel duidelijk. Maar laat me een paar artikelen van de Wereldgezondheidsorganisatie met je delen die alcohol- en vleesconsumptie bespreken.
- WHO – bewerkt en rood vlees leidt tot kanker
- WHO – geen enkel niveau van alcohol is veilig
De DeRose Method raadt specifiek een lacto-ovo-vegetarisch dieet aan. Dit betekent dat je gewoon geen dieren eet en alles wat je gewend bent te eten, blijf je eten. Het is eenvoudig. Het is gezonder.
Voordelen van een vegetarische voeding:
- Voedingsbalans: Een goed geplande lacto-ovo vegetarische voeding biedt alle essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
- Gezondheidsvoordelen: Dit dieet helpt het risico op chronische ziekten te verminderen, verbetert de spijsvertering en bevordert algeheel welzijn.
- Bewust Eten: Vegetarische maaltijden bevatten vaak een verscheidenheid aan verse groenten, fruit, granen en peulvruchten, die zich natuurlijk lenen voor mindful eetgewoonten.
Aan de slag:
- Begin met het geleidelijk toevoegen van meer vegetarische maaltijden aan je dieet.
- Ontdek nieuwe recepten en ingrediënten om je maaltijden spannend en voedzaam te houden.
- Let op de reacties van je lichaam en maak aanpassingen indien nodig om ervoor te zorgen dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
Mindful eten is een krachtige manier om je relatie met voedsel te verbeteren en je algehele gezondheid te verbeteren. Door al je vijf zintuigen te gebruiken en een lacto-ovo-vegetarisch dieet te overwegen, kun je een aangenamere en gezondere eetervaring creëren. Onthoud, de sleutel tot mindfulness is aanwezig zijn en volledig betrokken zijn bij elk moment, inclusief wanneer je eet.
Fabs Martins
Vind je wat je leest leuk?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alleen de belangrijkste informatie.
Wil je dit en meer leren? Meld je dan nu aan voor een gratis proefles!