Ga naar de inhoud

Dit is Wat Echte Mindfulness in het Dagelijks Leven Betekent

Zoals we hebben besproken in de Ultieme Gids voor Mindfulness voor Beginners, is het concept van mindfulness verwarrend, vreemd en vaak tegenstrijdig geworden. Het is daarom belangrijk om een duidelijke definitie en begrip van mindfulness te hebben, zodat je kunt begrijpen hoe het gebruik ervan in je dagelijks leven onvoorstelbare resultaten kan creëren.

In DeRose Method is mindfulness "hier en nu zijn". Mindfulness is het vermogen om je aandacht, je concentratie en je focus te behouden bij alles wat je doet. We verwijzen ook naar deze bewustzijnsstaat met het woord dháraná, wat in het Sanskriet mentale concentratie betekent.

Duidelijk, op basis van deze definitie, kunnen we zien hoe echte mindfulness een plaats heeft in alle gebieden van je dagelijks leven, in alle momenten die je leeft. In dit artikel gaan we de betekenis van het toepassen van echte mindfulness in verschillende aspecten van ons leven verkennen.

Dagelijkse Activiteiten Transformeren met Mindfulness

Er is een interessant onderscheid tussen wat bewust of onderbewust is of wat geautomatiseerd of gewoontegedrag is. Ongeacht of je niet bewust bent van je gedachten of gewoon op automatische piloot bent, je kunt echt baat hebben bij het trainen van je vaardigheden in mindfulness, zodat je de voordelen in het dagelijks leven kunt ervaren.

Ongeacht het exacte aantal, als ik je zou vragen welke voet je vanochtend als eerste in je sokken stak, hoeveel fietsen je zag op je woon-werkverkeer of zelfs hoeveel e-mails je vandaag hebt geschreven, is het mogelijk dat je je meestal niet bewust bent van deze antwoorden.

Wat is het resultaat als je mindfulness toevoegt aan elk moment?

Er zijn veel factoren waarvan je zult profiteren door simpelweg meer aanwezig te zijn in alles wat je doet. Je zult bijvoorbeeld duidelijker kunnen herinneren wat je doet, die ochtendkoffie zal nu echt smaken, je maaltijden zullen smaakvoller en bevredigender zijn. Het gaat verder,

  • je zult meer aanwezig kunnen zijn bij vergaderingen, 
  • beter kunnen onthouden wat je leest en leert,
  • vollediger kunnen bestaan. 

Men zou zelfs kunnen zeggen dat je je leven zo volledig zult ervaren dat het zal voelen alsof je je levensduur verlengt, omdat je volledig aanwezig bent bij elk moment van je leven!

Relaties Verbeteren Door Mindful Communicatie

Echter, het concept van dháraná gaat verder dan alleen aanwezig zijn bij dagelijkse activiteiten. Je kunt het toepassen op de manier waarop je communiceert. Net zoals je activiteiten, is hoe we communiceren volledig automatisch. Het kost veel mentale energie om gewoon te praten, en dus volgen de meeste mensen gewoon hun gewoontepatronen en zijn zich niet echt bewust van wat ze zeggen.

Echter, wanneer je echt concentreert en ervaart hoe je communiceert, kun je beter je woorden kiezen, kun je overwegen hoe de luisteraar zal interpreteren wat je zegt en of je jezelf effectiever kunt uitdrukken. Dit kan van onschatbare waarde zijn op het werk, onder vrienden en zelfs in je persoonlijke leven, aangezien je beter kunt horen wat anderen zeggen en jezelf nauwkeuriger kunt uitdrukken.

Aan de andere kant kan mindful zijn ook angst en stress genereren. Bijvoorbeeld, als je echt bewust wordt van je handen wanneer je praat. Wie heeft dit niet eerder ervaren? Het is al te makkelijk om je concentratie en focus te misleiden en je ervaring van dit moment, waardoor de zeer resultaten tegenvallen.

Hoe kunnen we dit gevaar vermijden?

De sleutel hier is om professionele ondersteuning te hebben. Een ervaren leraar zal je kunnen begeleiden om je aandacht te focussen, om vertrouwd te raken met de techniek en je te laten vermijden van valkuilen.

Werkproductiviteit Verhogen met Mindfulness Praktijken

Toen ik ging zitten om dit artikel te schrijven, nam ik een les van Professor DeRose, die schreef: "Voordat ik begon te schrijven, zette ik mijn telefoon uit, sloot alle apps op mijn computer, sloot mijn ogen en begon mijn ademhaling, mijn emoties en mijn gemoedstoestand te observeren. Ik bereidde mezelf voor op de taak van het schrijven. Dit deed ik allemaal zodat ik volledig aanwezig kon zijn, zonder afleidingen, en optimaal gebruik kon maken van mijn beperkte tijd. Hoewel het lijkt alsof ik een meditatietechniek deed, deed ik die acties hierboven niet met de intentie om te mediteren, noch om stress te verminderen. DeRose Method studenten, ervaren of beginners, kunnen de bovenstaande acties toepassen om mindfulness praktisch in hun leven te gebruiken."

Wanneer je in staat bent om alle afleidingen uit te zetten en 100% van je mentale bronnen aan een activiteit te wijden, is er maar één mogelijk resultaat: je zult je beste werk produceren. Je zult alert zijn om verbindingen te maken, je zult je bewust zijn van interpretaties en standpunten en in staat zijn om bezwaren te voorspellen.

Veel mensen geloven dat ze lange uren moeten maken om werk gedaan te krijgen. Maar heb je ooit gezien wat de output is die je produceert wanneer je moe bent, mentale focus en helderheid mist? In mijn ervaring eindigen veel mensen die onder deze omstandigheden werken uiteindelijk het werk weg te gooien en opnieuw te beginnen.

Echter, als je vrij kunt zijn van afleidingen, aanwezig op het moment dat je werkt, bewust van jezelf en je taak, zal je niet alleen minder tijd nodig hebben om je resultaten te bereiken, maar zal de kwaliteit groter zijn!

De Reis Naar Mindful Leven

Dus, wat hebben we geleerd?

We hebben een geweldige definitie van mindfulness gezien - als je dieper wilt duiken op de basis hiervan, raad ik je ten zeerste aan om onze Ultieme Gids voor Mindfulness voor Beginners te lezen. Vervolgens keken we naar hoe het toepassen van dháraná in je dagelijkse routine-activiteiten, in je communicatie en in je werk echt een significante verandering kan genereren, niet alleen in je ervaring van deze activiteiten maar ook in hun daadwerkelijke uitkomst.

Dus is onze conclusie dat je dit moet doen?

Eigenlijk zou ik verder gaan. Ik zou aanbevelen dat je dit niet alleen toepast in je leven, maar meer, dat je je tijd en toewijding investeert om te leren van deskundige professionals die dit al decennia lang trainen en onderwijzen en die de knowhow hebben om je naar het volgende niveau te brengen.


Fabs Square headshot

Fabs Martins

Cropped DeRose Amsterdam logo on transparent

Vind je wat je leest leuk?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alleen de belangrijkste informatie.

Wil je dit en meer leren? Meld je dan nu aan voor een gratis proefles!