Ga naar de inhoud

Ontwikkel je lichaam intelligent deel 2

Deze post gaat helemaal over de Uitvoeringsregels. Nu heb ik deze niet uitgevonden, de auteur van deze regels is professor DeRose… en hij heeft ze ook niet uitgevonden. Net zoals Newton de zwaartekracht niet uitvond maar het gewoon uitlegde, heeft DeRose deze regels niet uitgevonden, hij observeerde een patroon en noteerde het.

Het doel van deze regels is om iedereen die een fysieke positie probeert uit te voeren, veilig te houden, vrij van blessures en maximale beloningen te laten behalen. Simpel, toch?

Dus wat zijn ze?

  1. Ademhaling
  2. Permanence (Aanhoudendheid)
  3. Herhaling
  4. Bewustzijnslocatie
  5. Mentalisatie
  6. Didactische hoek
  7. Equalisatie
  8. Veiligheid

Op deze manier lijkt het echt eenvoudig, maar binnen elk van deze is een vrij complex element. Ik zal mijn best doen om ze zoveel mogelijk uit te breiden, maar vanwege de beperkingen in de reikwijdte van deze blog zal ik slechts 5 van de acht kunnen behandelen… Als je meer wilt weten, neem dan gerust contact met me op! 😃

Ik begin vanaf het einde!

VEILIGHEID

Het gaat om jouw veiligheid! Deze regel zegt: doe je best, maar respecteer je grenzen. Bij alles wat je fysiek doet, kan er enige impact zijn… dus, hoewel het misschien makkelijk lijkt, kan de moeilijkheidsgraad snel toenemen. Je moet altijd jezelf pushen, je mentale veerkracht, kracht, uithoudingsvermogen en macht trainen. Maar, voorbij je grenzen gaan kan ongewenste uitkomsten opleveren… dus houd dit altijd in gedachten! Respecteer je grenzen.

EQUALISATIE

Dit is fundamenteel! Dit is het concept dat een gezond wezen degene is die symmetrie heeft… Wiens lichaam gelijkmatig ontwikkeld is aan beide zijden. Met andere woorden, als je een fysieke positie doet die werkt op je linkerbeen, doe dan precies dezelfde twee het rechterbeen…

Het belang van deze regel wordt gemist door mensen die alleen een kortetermijnvisie hebben… Op de zeer korte termijn zullen de effecten niet te significant zijn, maar op de middellange en lange termijn kunnen ze je afmaken! Nee serieus, ik overdrijf niet… Laat me mijn favoriete voorbeeld gebruiken, tennisster, wonderkind en mega kampioen Rafael Nadal.

Nu is tennis een zware sport en de fysieke eisen hebben de neiging om één kant van het lichaam te overontwikkelen… Hier is mijn bewijs 1… kijk naar het verschil in grootte van Nadals armen in de foto boven deze post.

Merkte je iets op? Nu heeft Nadal een team van trainers en zij hadden beter moeten weten, maar helaas deden ze dat niet. Op de zeer korte termijn veroorzaakte dit geen problemen, hij werd sterker en speelde beter maar… Zijn ernstigste blessures begonnen al op 19-jarige leeftijd! (toegegeven, hij speelt al een tijdje, op 8-jarige leeftijd won hij zijn eerste toernooi!) Op het moment dat ik deze post schrijf heeft Nadals persoonlijke website 21 pagina’s met posts met de tag blessure erin!

Ongelooflijk… Ik vond online een grafiek die een krant over deze blessures had gemaakt…

Nadal injury list

Nadal is nu 30 en al JAREN kan hij niet goed concurreren vanwege blessures… Kun je je voorstellen hoe de kwaliteit van leven voor deze wereldklasse atleet zal zijn als hij 40 is? 50? Equalisatie… het is ZO belangrijk….

ADEMHALING

Deze regel heeft betrekking op een effectieve manier om de expansie en contractie van je longen te beheren om comfort en efficiëntie van beweging te verhogen. In brede zin stelt het dat wanneer je je lichaam in elke positie beweegt, als je torso naar de grond beweegt, je zou moeten uitademen. Wanneer je torso zich van de grond af beweegt, zou je moeten inademen. Een van de vele elementen die door de expansie of contractie van de longen wordt beïnvloed, is om het gemakkelijker te maken om de interne organen te accommoderen.

Een ander element stelt dat wanneer je je schouders draait (en bij gevolg je wervelkolom) je zou moeten uitademen en wanneer je terugkeert van deze draai, inademen. Het principe is hetzelfde als hierboven. Duidelijk is er veel meer detail in dit, maar dit zou genoeg moeten zijn om ons op weg te helpen!

AANHOUDENDHEID & HERHALING

Als je het genoeg reduceert, zijn er echt twee manieren om je lichaam te werken. Je kunt de spieren buigen en dat niveau handhaven of je kunt buigen en loslaten, buigen en loslaten. Er is geen juiste manier, echter, je spieren zijn net als een elastiekje. Als je het rekt en herhaaldelijk samentrekt, zullen sommige van de vezels breken. Bodybuilding gebruikt dit om veel spiervezels consequent te scheuren, je spieren te leren dat ze meer massa nodig hebben zodat ze de scheuren aankunnen… de resultaten? Opblazen en opbouwen.

Een andere aanpak is om het één keer te buigen en vast te houden. En dan, na een tijdje, los te laten en verder te gaan, niet precies dezelfde techniek herhalend. Het resultaat hiervan is heel anders dan de bodybuildingbenadering… in plaats van vezels te scheuren, belast deze aanpak de bestaande spiervezels en na verloop van tijd leren je spieren dat ze per cel grotere efficiëntie nodig hebben versus veel meer te hebben. Met andere woorden, spierdefinitie en -vorm versus opbouwen.

Hoewel ik zei dat er geen juiste manier is, kan er een wenselijkere manier zijn… In onze Methode bevelen we langere aanhoudendheid en nul herhaling aan. Dit zal volledig blessures vermijden (spieren zullen niet hun vezels gescheurd hebben) evenals normale slijtage en door deze definitie is het wenselijker!

Dus hoe lang moet de aanhoudendheid zijn? Wel, een van de gemakkelijkste maatregelen om veiligheid te garanderen heb je altijd bij je, je ademhaling. Dus gekoppeld aan de bovenstaande regel van ademhaling is de ideale aanhoudingstijd zolang als je je adem kunt inhouden in die positie. Wanneer je moet ademen, concludeer de aanhoudendheid. Als je deze vuistregel volgt, werk je altijd hard en veilig!

OK! dit werd een beetje langer dan ik had gedacht… voor nu is dit het… Ik kijk ernaar uit om in het volgende artikel verder te gaan!

Als je het niet hebt gelezen, hier is deel 1 van deze serie:Ontwikkel je lichaam op een intelligente manier

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org