Ga naar de inhoud

Ontwikkel je lichaam intelligent deel 3

Het is nu tijd om te kijken naar het laatste element om je lichaam intelligent en effectief te werken. Tot nu toe hebben we de resultaten van dit proces gezien, evenals de regels die je veilig door dit proces kunnen leiden. Nu kunnen we dieper ingaan op wat er moet worden gedaan. 😀

Een paar belangrijke dingen om op te merken… Als je het niet zeker weet, vraag dan voordat je iets probeert. Bovendien, volg ALTIJD de regels uit de vorige post, vooral veiligheid: Het is VOOR jouw veiligheid! Deze regel zegt: doe je best, maar respecteer je grenzen. Bij alles wat je fysiek doet, kan er enige impact zijn… dus, hoewel het misschien makkelijk lijkt, kan de moeilijkheid snel toenemen. Je moet jezelf altijd pushen, je mentale veerkracht trainen, je kracht, uithoudingsvermogen en vermogen. Maar, voorbij je grenzen gaan kan ongewenste resultaten opleveren… dus houd dit altijd in gedachten!

Respecteer je grenzen.

Om deze reden ga ik verwijzen naar deze Diagram die opnieuw is getekend uit een boek van Professor DeRose.

The elements of the complete sequence accounting for 2 dimensions.

Hoe lezen we dit diagram?

Er zijn 2 dimensies en veel vrijheid binnenin… De eerste dimensie, op het verticale vlak, verwijst naar je ruggengraat en rugbeweging. De tweede dimensie, op het horizontale vlak, verwijst naar de positie van je lichaam ten opzichte van de grond.

Laten we beginnen met het verkennen van de beweging van je ruggengraat. Ongetwijfeld is je ruggengraat belangrijk. De flexibiliteit, kracht en gezondheid ervan definiëren welzijn en jeugdigheid. Als we de prestaties ervan willen maximaliseren, dan moeten we het in elke mogelijke richting bewegen: een perfecte uitlijning (stabiliteit) bereiken, zijwaarts (laterale beweging), voorwaarts en achterwaarts bewegen en ook draaien. Als je dit bewegingsbereik volgt, zal je ruggengraat, en bij gevolg JIJ, gezond en jeugdig blijven.

In de andere dimensie hebben we verschillende effecten van zwaartekracht op je lichaam, afhankelijk van je positie. Als we rechtop staan worden onze organen en systemen beïnvloed door zwaartekracht die een kracht uitoefent richting de voeten — vergelijk dat met wanneer je ligt en je kunt gemakkelijk zien hoe de kracht zo radicaal anders is. Evenzo, wanneer je zit en je heupen op de grond zijn, zal het effect van zwaartekracht op al je systemen anders zijn. Tot slot, als je in staat bent om je positie om te keren, voeten in de lucht en hoofd naar de grond, zal zwaartekracht het exact tegenovergestelde effect op je lichaam hebben dan wanneer je staat. Dit is belangrijk omdat je organen, klieren, weefsels, systemen, enz. met verschillende krachten zullen omgaan en zich dus anders zullen ontwikkelen dan als je bijvoorbeeld de hele dag zou zitten…

We bereiken een complete en gebalanceerde praktijk wanneer we de twee dimensies combineren!

Deze combinatie is zeer flexibel, de enige regel is dat je alle bewegingen van de ruggengraat en alle krachtshoeken op je lichaam minstens één keer moet hebben. Met andere woorden, je kunt een complete en gebalanceerde praktijk hebben als je een stabiliteitspositie hebt staand, een laterale flexie, een voorwaartse en een achterwaartse positie zittend, draaiend terwijl je ligt en dan omgekeerd. Net zoals je een omgekeerde positie kunt hebben, een draaiende positie zittend, een voorwaartse positie staand en al het andere liggend… de mogelijke variaties zijn genoeg om je jarenlang bezig te houden!

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat er andere fysieke technieken zijn die je kunt doen, om de flexibiliteit van je heupen te verbeteren, of de kracht van je armen en benen enz. Maar al deze zouden secundair zijn aan de bovenstaande tabel.

Al met al is deze benadering zo compleet omdat het tegelijkertijd kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen traint. Toegegeven, er wordt geen vermelding gemaakt van cardio-type werk… maar ik verzeker je dat om de posities op de video in de eerste post uit te voeren, je een goed hart moet hebben!

Conclusie

Toen ik deze serie artikelen begon, herinnerde ik me een verhaal van mijn allereerste leraar… Hoe kon zij me toen overtreffen? Oké! Dus ik was de typische “gezonde” persoon, die dagelijks naar de sportschool ging en VEEL oefende op de conventionele manier. Mijn cardio was goed, ik kon lange tijd fietsen tegen een hoog tempo, ik kon een heel Ultimate-spel rennen… Maar ik leed aan veel van de problemen die het gevolg zijn van de conventionele aanpak…

Ik had blessures… VEEL… Ik had ook ongelukken waarbij ik plotseling moest bewegen en dit veroorzaakte andere soorten blessures (stel je voor dat ik uitgleed op wat zwarte ijs…)

Hoewel ik kracht had, ontbrak flexibiliteit… Bovendien ben ik een beetje lui en deed ik nooit echt goede warming-ups voor enige oefening wat resulteerde in… je raadt het al?….. meer blessures…

Mijn eerste leraar, en vandaag ik, kunnen mensen die de gangbare aanpak volgen en zelfs degenen die het tot het uiterste nemen, zoals professionele en Olympische atleten, overtreffen omdat de bovenstaande aanpak de efficiëntie aanzienlijk verhoogt, de prestatie per pond verbetert en effectieve kracht combineert met grote flexibiliteit! De verborgen factor hier is ook dat als je in een positie blijft, je je fysieke bewustzijn vergroot, waardoor je niet alleen spiermatig efficiënter wordt maar ook meer bewust, zodat je het gewicht van je lichaam in je voordeel kunt gebruiken!

Als je meer wilt leren, neem dan contact met me op en we kunnen zeker bespreken hoe we dit kunnen uitwerken!

Als je het niet hebt gelezen, hier zijn de delen van deze serie:

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org