Ga naar de inhoud

Training om zelfvertrouwen te ontwikkelen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je alles kon bereiken, dat het niet uitmaakt wat er in die vergadering gebeurt, je gaat het nailen, dat niets je kan raken. Dat gevoel van zelfvertrouwen is geweldig… maar hoe goed dit gevoel ook kan zijn, het is ook wispelturig, het nestelt zich naar eigen goeddunken en is nauwelijks daar wanneer je het echt nodig hebt….

Wel, dit hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn.

Ik wil je vragen om een moment te nemen en te zien of je het gevoel van zelfvertrouwen kunt beschrijven. Het is moeilijk, niet? Laat me je dus een kader geven om dit gevoel te analyseren. Hoe voelt je lichaam? Hoe zijn je energieniveaus? Hoe zijn de emoties? Hoe zijn je gedachten?

Normaal gesproken zijn de antwoorden die ik krijg zoiets als: wanneer ik me zelfverzekerd voel, voel ik me sterk, ik voel dat mijn spieren responsief zijn, ik voel me alert en vol energie, mijn emoties zijn in vrede, ik voel me niet gestrest of bezorgd of angstig en mijn geest is scherp, helder, het is alsof ik geen afgeleide gedachten heb, alsof ik volledige beheersing heb over de kwesties. Is het mogelijk om deze staat te trainen zodat je het “aan” kunt zetten zoals je wenst?

In mijn decennium van lesgeven in de DeRose Method heb ik zoveel van mijn studenten dit precies zien doen en dit is hoe we het samen deden. Er zijn twee delen aan en het eerste deel is de verantwoordelijkheid van de student en het tweede was een specifieke training ontworpen om het bewustzijn te vergroten en te focussen op dit aspect.

Dus laten we eraan beginnen, eerst moet de student zijn huiswerk doen… als we het hebben over een sporter, moeten ze hun fysieke conditie trainen en hun sport beoefenen. Als we het hebben over zaken, dan is er een noodzaak om je onderwerp te kennen, om te lezen en te studeren, om er wat tijd aan te hebben besteed. Vaak voelen we een gebrek aan zelfvertrouwen omdat we niet de kans hebben gehad om ons goed voor te bereiden… nou, als dit het geval is, is er niet veel training die hiermee kan helpen.

Dus hoe kan de DeRose Method helpen?

Wel, om te beginnen zijn de technieken van de DeRose Method echt krachtig en effectief om aan alle verschillende elementen van het hierboven gebruikte kader te werken: je lichaam, je energieniveaus, je emoties, je mentale focus en helderheid. Naarmate je de technieken traint, wordt zelfvertrouwen een natuurlijk gevolg.

Maar dat betekent nog niet dat je je zelfvertrouwen naar wens kunt “aanzetten”… deze “schakelaar” is iets dat wordt ontwikkeld naarmate je onze meditatietechniek beoefent.

DISCLAIMER: Ik heb veel verschillende gebruiken van de term meditatie gezien die vaak elkaar tegenspreken en vaker nog verkeerd informeren om een verkoop te maken in plaats van te onderwijzen… Dus ik gebruik deze term met grote voorzichtigheid.

Wanneer je meditatie traint, is een van de doelen om een stabiele conditie voor je lichaam, je energieniveaus, je emoties, je mentale focus en helderheid te kunnen creëren. Zelfs als je je er niet volledig van bewust bent, werkt de techniek zelf biologisch en verdien je dit effect.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org