Ga naar de inhoud

Afwijkingen en een Aap

Ik wil graag doorgaan met de serie interessante secties uit de boeken die ik voor professor DeRose heb vertaald. Dit komt uit een boek genaamd Meditatie en dit is een zeer interessante sectie die bespreekt waarom het belangrijk is om te leren mediteren en wat het voor je kan doen.

De geest is een mechanisme dat wordt aangedreven door afleiding

De geest voedt zich met variëteit. Het eist plezier, afleiding, divertissement en uitweiding. Dit is waarom nieuwigheden verkopen. Dit is ook waarom, wanneer we lang aan het studeren of werken zijn, onze geest om een pauze vraagt zodat het zich door iets kan laten afleiden. En als we het deze pauze geven, zal de geest veel beter functioneren zodra het terugkeert naar de activiteit waarop het was gefocust.

De techniek van meditatie bestaat erin de geest geconcentreerd te houden op een enkel object, het te beroven van variëteit, nieuwheid, plezier. Hiermee zal zijn brandstof geleidelijk schaars worden. Op een gegeven moment zal de geest stoppen. Dit is wat we wilden: chitta vritti nirôdhah. Als het mentale niveau, zelfs maar voor een moment, onbeschikbaar wordt, gebruikt het bewustzijn een subtieler kanaal: het intuïtieve.

Rámakrishna en de aap

Rámakrishna was een wijze Hindoe-sage uit de tantrische lijn (Witte Tantra, droge weg). Hij leefde in India tussen het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e. Zijn culturele bijdrage aan de wereld was zo significant dat, in 1974, op de datum van zijn verjaardag, de 18e februari, de grootste krant van Brazilië een volledige pagina publiceerde over zijn leven.

Rámakrishna vergeleek de menselijke geest vaak met een rusteloze aap, die alcohol had gedronken, die gestoken was door een schorpioen en, om het af te maken, in brand was gezet!

Als we succes willen behalen, moeten we eerst het vuur doven (pratyáhára); vervolgens, het gif van de schorpioen genezen (dháraná). Daarna moeten we de alcohol verwijderen (dhyána); en, uiteindelijk, de aap zelf verwijderen (samádhi). Het verwijderen van de aap komt overeen met het verwijderen van ons dierlijke aspect. Het binnengaan in samádhi, is het verwijderen van het dier, het is het transcenderen van de menselijke conditie en opklimmen naar een hoger evolutionair niveau.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org