Ga naar de inhoud

Een programma voor succes

Ik schrijf veel van het succes dat ik in het leven heb gehad toe aan het feit dat ik door de jaren heen een constante herprogrammering heb uitgevoerd. Ik creëerde formules volgens de behoeften van elk moment en perfectioneerde deze. In de loop van de tijd heb ik zinsconstructies ontdekt die rechtstreeks naar de onbewuste sectoren gaan die de reacties van het individu bepalen. Het zijn immers de reacties van mensen, hun manier van reageren op de omstandigheden van het leven, die hen leiden naar succes of falen, naar het hebben van vrienden of helemaal geen vrienden, naar het kweken van gezondheid of ziekte, naar gelukkig zijn of ongelukkig.

Bijvoorbeeld, wanneer een vreemdeling iemand aanhoudend aankijkt, kan een minder opgevoed persoon reageren met agressie, vragend: “Waar kijk je naar?”. Terwijl een ander, meer geraffineerd persoon, kan reageren met een spontane en automatische glimlach, omdat dit hun natuurlijke manier van handelen is. De eerste zal een vijand hebben gemaakt, kan onplezierigheden horen, of kan zelfs tot de ultieme consequentie komen, een confrontatie. Terwijl de tweede een vriend heeft gemaakt, een persoon die zelfs in de toekomst behulpzaam kan zijn. Het is vanuit wederkerigheid dat succesverhalen worden opgebouwd.

Daarom is het onaanvaardbaar dat alles slechts “met jou” gebeurt. Deze zelfde dingen gebeuren met iedereen. Het verschil is dat terwijl sommigen reageren met sportiviteit en vriendelijkheid, anderen reageren met paranoia en hysterie.

Wat betreft de positieve emotionele herprogrammering, hangt de effectiviteit ervan af van de gebruikte verbale constructies. Het is belangrijk te onthouden dat onze emotionele kant als een kind is. Het zal het meest plezierige pad zoeken.

Een ware zin die misschien geen metriek, geen melodie of boeiende betekenis heeft, kan niet doordringen tot de bescherming die de psyche beschermt tegen de constante stroom van externe suggesties, zoals reclame, door de natuurlijke pogingen van een spreker om een ander te overtuigen in een uitwisseling van ideeën of een meer verhitte discussie.

Een uitspraak als “Ik ben mooi”, zou waarschijnlijk door het onbewuste worden afgewezen en daarom nutteloos zijn voor de meeste mensen. Aan de andere kant, als de uitspraak door de psyche wordt geaccepteerd, zou het simpelweg een implantatie van zelfsuggestie zijn, een eenvoudige misleiding die niet zou leiden tot enige echte vooruitgang in het verbeteren van het uiterlijk.

De progressieve herprogrammering werkt als volgt:

  • (1e fase: Ik wil) “Ik wil mijn persoonlijke uiterlijk verbeteren”, gevolglijk,
  • (2e fase: Ik zal) “Ik zal geleidelijk vooruitgang boeken in het verbeteren van mijn persoonlijke uiterlijk,” en concludeert,
  • (3e fase: Ik ben) “Ik ben altijd mijn persoonlijke uiterlijk aan het verbeteren.”

Dit is inderdaad een overtuigende strategie. Het brengt volwassenheid, oprechtheid, consistentie over. Het staat tijd en de voorwaarden toe voor de opdracht om te worden gehoorzaamd. Het stellen van doelen en deadlines is zeer effectief.

Om te mentaliseren in de ochtend, bij het ontwaken:

Ik aanvaard deze nieuwe dag in mijn leven met de bereidheid om een beter en gelukkiger persoon te zijn. Ik wil mezelf geleidelijk heropvoeden om beter te dienen voor de mensen met wie ik vandaag in contact kom. Ik zal meer dingen leren, iets goeds bereiken, ik zal genieten van de mooie en eenvoudige dingen zoals een briesje, een zonnestraal, een vogel, een bloem. Ik wil vandaag toleranter zijn dan ik gisteren was, en morgen meer dan vandaag. Ik wil de goede dingen, de goede gedachten delen.

Als je een agressie ontvangt:

Ik weet dat deze persoon problemen heeft. Het leven moet niet zo vriendelijk voor hem/haar zijn geweest als het voor mij is geweest. Ik ben dankbaar voor dit. Als zodanig vind ik de kracht om dit incident te overwinnen en verder te gaan om te genieten van de beste dingen die het leven voor mij in petto heeft.

Wanneer iemand je hulp nodig heeft:

Ik ben gelukkiger dan de meeste mensen. Ik wil het maximale doen wat ik kan om een beetje geluk te brengen aan iedereen. Zelfs als het me iets kost, voel ik me beloond voor het zijn van de boodschapper van geluk. Daarom verwacht ik geen erkenning noch dankbaarheid.

Als er iets mis gaat:

Het had erger kunnen zijn. Ik ben blij dat dit alles was. Desalniettemin wil ik in de toekomst mijn acties zo inrichten dat de kans dat dergelijke omstandigheden zich opnieuw voordoen, wordt verkleind.

In het werk van de DeRose Method streven onze Professoren, Leraren en Instructeurs ernaar om zichzelf altijd te verbeteren en voorbeelden te geven aan hun studenten van betere houdingen die kunnen leiden tot meer succes. Een deel van dit proces van het verbeteren van de houdingen is verbonden met een emotionele heropvoeding die onze benadering van en omgang met elke situatie kan verbeteren.


In de jaren ’70 schreef DeRose de onderstaande tekst en het heeft gediend als hoeksteen van het werk dat we doen en heeft velen naar hun persoonlijk succes geleid.

[Originele tekst van DeRose, vertaald door Fabs].

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org