Ga naar de inhoud

Micro en Macro Focus

Dit kan klinken als een fotografietitel, maar een van de onderwerpen waar mijn studenten altijd over willen praten, is focus. Dus dacht ik dat ik het eens zou hebben over dit onderwerp.

De Micro Focus

Deze eerste uitdrukking van focus gaat helemaal over het gedaan krijgen van de dagelijkse dingen. Wanneer je een taak te doen hebt en je moet je erop neerzetten en het gedaan krijgen.

Laat me een snel verhaal met je delen en vertel me of je iets soortgelijks hebt meegemaakt: een paar jaar terug reisde ik te veel en wanneer ik thuis kwam, had ik veel deadlines in het vooruitzicht, documenten produceren, presentaties, strategieën, etc. Dit bouwde druk en stress op… erger nog, omdat ik net uit het buitenland kwam, zou mijn biologische klok een beetje van slag zijn en zou ik sowieso al best moe zijn…

De ochtendpendel naar het kantoor was altijd een karwei, proberen vroeg wakker te worden, de metro in te gaan en het kantoor binnen te stommelen. Het eerste wat ik zou doen, is een kopje thee pakken (ik geef de voorkeur aan thee boven koffie) en terwijl ik het opdronk en probeerde helemaal wakker te worden, zou ik een beetje op het internet surfen en het nieuws checken. E-mails controleren om zeker te zijn dat er niets te dringend is, een paar van deze urgente verzoeken beantwoorden en dan zou ik de dingen die ik moest doen op een rijtje zetten, een presentatie voor een conferentie… de briefing lezen, nadenken over het onderwerp en de inhoud plannen… en dan, net als ik bij dia 2 ben, gaat de telefoon, komt er een nieuwe e-mail binnen en voordat ik het weet, staan mijn collega’s aan mijn bureau me te vragen of ik mee ga lunchen en heb ik alleen de cover van de presentatie klaar…

Geen focus… te veel taken, te veel afleidingen… niets gedaan… Dit is een gebrek aan Micro Focus.

De Macro Focus

Deze uitdrukking van focus is veel complexer. Dit gaat over een langere termijn aspect, het gaat over het kunnen selecteren van de gebieden van het bedrijf, de activiteiten in ons leven, de connecties en kansen die het meest zullen bijdragen aan het bereiken van de resultaten die we in het leven wensen.

Een student van mij had een geweldig voorbeeld van deze Macro focus toen we het hadden over zijn levensgewoonten… hij vroeg me: “hoe kan ik van de slechte gewoonten afkomen die ik heb?”

Ik wil graag een moment nemen om je door mijn gedachten te leiden, deze kerel is duidelijk bewust dat de gewoonten en gedragingen “slecht” zijn en dus contraproductief… maar er is niet genoeg focus voor hem om ze te kunnen vermijden…

Dus hier is hoe ik deze Macro Focus definieer: focussen op de 20% die 80% van je resultaten zal brengen.

De Tip om je Focus te Verbeteren

Over het algemeen is het eerste wat je moet doen om je focus te verbeteren, niet uitsluitend op je geest vertrouwen, maar een focus-totem bouwen. Denk niet alleen “oh, ik moet dit artikel schrijven”, “ik moet dit of dat doen…” maak een toezegging!

Mijn suggestie: schrijf je taken op en prioriteer zodat je afleidingsvrij kunt blijven op het micro-niveau en gebruik deze lijst als je focus-totem. Schrijf je missieverklaring op voor je leven, voor je bedrijf, voor je middellange en lange termijn en gebruik deze verklaring als je macro-focus-totem.

Houd deze lijst en missieverklaring bij de hand zodat je er gemakkelijk naar kunt verwijzen als je enige afleiding voelt opkomen!

Bonustip:

Nou, nog een belangrijke tip: meer uren aan een taak wijden, is misschien niet het meest productieve alternatief. Wees niet bang om een pauze te nemen, je geest te resetten zodat je fris en productief terug kunt keren naar de taak.

Op macroniveau zou ik aanbevelen dat je een ondersteuningsnetwerk bouwt, een vertrouwensbrein, van individuen die essentieel voor je zijn (en die je zelfs kunt belonen voor hun ondersteuning) zodat zij je kunnen helpen de focus te behouden op de belangrijkste zaken die de meeste resultaten zullen opleveren.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org