Ga naar de inhoud

Ontdek de concepten van de DeRose Method

Deze week wilde ik met jullie een van de belangrijkste aspecten van de DeRose Method delen, de Concepten.

We zeggen normaal gesproken dat je de technieken ongeveer 2 tot 3 uur per week traint, maar je gebruikt de Concepten gedurende je hele week. Daarom is het belang van de Concepten voor de DeRose Method enorm. Professor DeRose zegt graag dat de methode voor 80% uit Concepten bestaat en voor 20% uit Technieken.

Maar laten we eerst even snel herinneren wat de DeRose Method is. De DeRose Method is een unieke benadering van mindfulness, welzijn, meditatie en prestaties. Het biedt praktische oefeningen om je te helpen beter om te gaan met je emoties, je focus te vergroten en stress te verminderen. Het bestaat uit Technieken en Concepten die je samen leren om het meeste uit je leven te halen.

Oké, laten we dus de Concepten van de DeRose Method verkennen. De eerste stap in deze verkenning is te begrijpen dat er twee manieren zijn om naar de Concepten te kijken. De eerste is proberen een lange lijst van Concepten op te stellen en de gebieden waarin ze in het leven toegepast kunnen worden. Dit zou een zeer lange lijst opleveren die nog steeds niet uitgebreid genoeg zou zijn. Mijn voorkeursbenadering is om de filosofieën te verkennen waaruit de Concepten voortkomen.

Deze filosofieën hebben betrekking op twee zeer brede aspecten: speculatie en gedrag. Een Speculatieve filosofie verwijst naar een filosofische traditie die zich richt op abstracte, theoretische vragen over de aard van de realiteit, het universum en onze plaats daarin. Een Gedragsfilosofie richt zich daarentegen op de studie van menselijk gedrag en de onderliggende motivaties. Dit type filosofie houdt zich bezig met praktische vragen over hoe mensen handelen, denken en voelen, en zoekt naar het begrijpen van de factoren die menselijk gedrag beïnvloeden. Ik vat deze vaak samen als ons begrip van onze plaats in het universum (speculatief) en hoe we de relaties met onszelf en anderen beheren (gedragsmatig).

Het is erg moeilijk om feiten uit het verleden precies te weten. Deze worden vaak afgeleid en maken gebruik van verwijzingen in teksten die veel later zijn geschreven. Voor zover wij kunnen nagaan, zijn de filosofieën die we in de DeRose Method onderwijzen meer dan 5000 jaar geleden ontstaan in de Indusvallei-beschaving.

Deze filosofieën zijn zeer complex en omvatten bijna alle aspecten van het leven. Als we er diep op in zouden gaan, zouden meerdere artikelen nodig zijn. Dus voor vandaag ga ik proberen de belangrijkste aspecten samen te vatten die ons later in staat stellen onze studies van hen voort te zetten.

Speculatieve Filosofie

De manier waarop ik graag de sleutelprincipes van de speculatieve filosofie samenvat, omvat twee zinnen. De eerste wordt ons gegeven door Professor DeRose. Hij noemt dit zijn eerste axioma en het luidt: “Geloof niet.” De tweede is simpelweg “Ik weet het niet”. Als we deze relateren aan de filosofie, benadrukken ze het naturalistische element ervan. In zijn kern heeft deze filosofie betrekking op kennis, kennis in de zin dat je iets wel of niet kunt weten, er is geen vorm van geloof aanwezig. Met andere woorden, wanneer het wordt geconfronteerd met een vraag als: “Regent het buiten?” zal het stellen dat als je naar buiten gaat, je het antwoord zult kunnen weten. Terwijl het bij vragen als: “Is er leven na de dood?” simpelweg zal antwoorden met “Ik weet het niet.” Terwijl andere filosofieën kunnen stellen dat ze geloven dat X of Y gebeurt, “weet” de onze niet en daarom is het uiterst tolerant ten opzichte van andere meningen — “aangezien ik het niet weet, kunnen X of Y juist zijn, of niet.”

Deze samenvatting stelt me meestal in staat om mijn studenten drie sleutelfundamenten van de Concepten van de DeRose Method te leren.

  1. Geloof niet in iets, blijf sceptisch, studeer en onderzoek.
  2. Accepteer dat er dingen zijn die je zult weten, en nog veel, veel meer die je niet zult weten. Het is oké om niet te weten! Het is oké om je mening te uiten en deze niet als feit te presenteren.
  3. Ten slotte, onthoud dat, als je iets niet weet, andere gedachten juist kunnen zijn — daarom moeten we andermans meningen respecteren en ze niet afwijzen omdat ze niet overeenkomen met jouw meningen.

Gedragsfilosofie

Laten we nu kijken naar de gedragsfilosofie. Deze filosofie heeft betrekking op hoe we de relaties met onszelf en met anderen beheren. Een van de centrale aspecten van deze filosofie is dat het sensorieel bevordert en antirepressief is. Dit klinkt misschien niet logisch, en tijdens de theoretische lessen van de DeRose Method gaan we hier dieper op in. Een van de aspecten die ik vaak gebruik om te beschrijven hoe deze filosofie werkt, is via discipline.

Het idee van discipline lijkt vaak op iets repressiefs, alsof je jezelf of anderen moet dwingen tot een taak of activiteit. Maar eigenlijk kan discipline op twee manieren werken. Als discipline je wordt opgelegd, bijvoorbeeld wanneer een schoolleraar je dwingt extra regels te schrijven om je handschrift te verbeteren of wanneer je gedwongen wordt een muziekinstrument te oefenen dat je niet wilt omdat het “goed voor je zal zijn”, of zelfs wanneer je ‘gedisciplineerd’ wordt door een baas — dit type discipline is opgelegd.

Er is echter een ander type discipline. De ijver waarmee je trainde wat je liefhad, in mijn geval de uren die ik besteedde aan het leren hoe drums te spelen. Niemand hoefde me te vertellen dat te doen, ik hield er gewoon van en oefende elke dag, urenlang (ik had wel pads op de drums om het geluid te dempen!). We kunnen echter nog veel andere voorbeelden van dit type discipline vinden, waar de wens om iets te bereiken je gefocust, onverschrokken houdt, niemand hoeft iets tegen je te zeggen. Dit type discipline noem ik intern.

Het verschil tussen deze twee soorten discipline is een goede proxy voor de gedragsfilosofie van de DeRose Method. Wat we onderwijzen is hoe die innerlijke discipline te wekken en wat we niet aanbevelen is om jezelf, of anderen, een externe discipline op te leggen. Het is echter belangrijk op te merken dat zelfs discipline je persoonlijke grenzen moet respecteren. Het heeft geen zin om een training voorbij je grenzen te pushen, omdat dit je vermogen om op korte termijn weer te trainen zal beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om verbonden te zijn met jezelf en je zelfbewustzijn te vergroten, zodat je consequent, elke keer weer, het meeste uit je potentieel kunt halen.

OK!

Deze post begint al behoorlijk lang te worden en er is nog zoveel meer waar we over zouden kunnen discussiëren. Ik hoop echter dat je een basisbegrip hebt van de Concepten van de DeRose Method en dat je ernaar uitkijkt om ze op welke manier dan ook in je leven toe te passen. Het is ook belangrijk op te merken dat dit uitgebreide en complexe onderwerp in dit artikel tot het uiterste is samengevat.

Als je meer wilt leren om ervaringen op te doen en voorbeelden van deze Concepten in de praktijk te zien, kom dan de DeRose Method proberen in onze school!

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org