Ga naar de inhoud

Een paar jaar geleden, toen ik in New York woonde, kwam ik terug van een internationale reis en zat er een aardig persoon naast me in het vliegtuig en we hadden een geweldig gesprek over stress en New York City. Toen ik landde en uit het vliegveld liep, zag ik een familie met drie generaties, een grootmoeder, moeder en een jong meisje. Ze merkten op hoe iemand zich net toen ze het vliegveld uit kwamen, zonder rekening te houden met anderen, door de deur had geduwd. Ze werden gestoten en de moeder was duidelijk van streek toen ze een poging deed om haar dochter te beschermen. Haar conclusie: “Je landt in deze stad en de stress slaat je gewoon in het gezicht!”

Deze scène inspireerde me om een nogal lang artikel over stress te schrijven. Vanwege de lengte heb ik het uiteindelijk opgesplitst in drie delen. Maar de belangrijkste vragen die ik hoop te beantwoorden zijn: zijn het alleen grote steden die ons stress bezorgen? Is alle stress slecht? Kun je iets doen aan de stress die je voelt? Hebben we zelfs een duidelijke en eenvoudige enkele definitie voor stress?

De klinische definitie van stress en de dagelijkse definities zijn zeer verschillend. De stress waar we meestal aan denken is die van de druk die we voelen. Men zou kunnen beargumenteren dat de bron van stress vanuit een van twee plaatsen kan komen: hetzij van anderen – zoals de familie op het vliegveld hierboven genoemd – of het kan de druk zijn die je jezelf oplegt, je persoonlijke verwachtingen.

Dus waar beginnen we?

Nou, als we een compleet stress- en drukvrij leven hadden, waarom zouden we dan iets doen? Als er geen druk was, geen honger, geen hitte of kou, dan zou er niets zijn om ons te motiveren iets te doen, iets te bereiken. Daarom is een zeker niveau van druk zowel belangrijk als nuttig.

Het probleem ontstaat echt wanneer de hoeveelheid een bepaalde drempel overschrijdt. Tot dit punt is alles oké, we voelen die extra motivatie om te presteren, te winnen, te produceren en te handelen – echter, voorbij dat punt… kunnen we ons gewoon verpletterd voelen!

Dit mag alledaags lijken, maar het leert ons een paar zeer belangrijke lessen over hoe we onze stressniveaus kunnen beheren en in plaats van ons verpletterd te voelen, die motivatie gebruiken om je dromen te bereiken. Laten we dus een snelle samenvatting hebben:

  • we hebben allemaal een bepaald niveau van stress nodig;
  • deze stress kan door anderen of door onszelf worden gegenereerd;
  • voorbij een drempel kan het verpletterend zijn.

Daarom is de conclusie dat we onze stress effectief moeten beheren om te voorkomen dat het voorbij de drempel gaat, maar ook enige stress moeten bevorderen om ons gemotiveerd te houden.

De sleutelvraag is zeker “Hoe?!”

In de DeRose Method onderwijzen we technieken en concepten die werken aan alle kanten van de stressvergelijking. Onze Technieken zullen je in staat stellen om een gereedschapskist te hebben om de stressniveaus die je kunt voelen te beheren. Onze Concepten zullen alternatief gedrag bieden dat je zal helpen om stress van andere bronnen dan jezelf te beheren.

Samen zullen de technieken en concepten van de DeRose Method dan je persoonlijke drempel verhogen, waardoor je comfortabeler wordt bij hogere stressniveaus, zodat je kunt profiteren van de extra motivatie zonder te lijden.

In het tweede deel van deze post geven we je enkele tips die je thuis kunt doen, noem het een voorproefje van enkele van onze technieken en concepten, die je zullen helpen op weg te gaan om je stress te beheren zodat je alleen van de positieve effecten kunt profiteren.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org