Ga naar de inhoud

Stress omzetten in productiviteit

Deze week wilde ik schrijven over de gevoelens van stress en hoe we deze vaak ten onrechte zien als iets heel negatiefs, terwijl we met een beetje training de energie van stress zouden kunnen omzetten in efficiëntie en productiviteit.

Maar eerst, voor degenen die het nog niet weten, de DeRose Method is een unieke benadering van mindfulness, welzijn, meditatie en prestaties. Het biedt praktische oefeningen om je te helpen beter je emoties te beheren, je focus te vergroten en stress te verminderen. Het bestaat uit Technieken en Concepten die je samen leren om het meeste uit je leven te halen.

Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar met de eisen van het moderne leven is het een dagelijkse metgezel geworden voor velen van ons. Of het nu komt door werk, familie, relaties – of de overweldigende hoeveelheid informatie en stimulatie waaraan we worden blootgesteld – stress kan ons overweldigd en uitgeput laten voelen.

Maar wat als ik je vertelde dat de energie van stress daadwerkelijk kan worden getransformeerd in iets positiefs? Iets dat onze productiviteit en efficiëntie kan verhogen en ons kan helpen een gelukkiger leven te leiden. Dit is wat ik leerde doen toen ik in verschillende bedrijfsfuncties werkte, en later, wat ik mijn studenten zou leren doen in Londen, New York en nu in Amsterdam!

Je ziet, stress is een bijproduct van de reactie van onze geest en lichaam op waargenomen druk. Wanneer we ons gestrest voelen, produceert ons lichaam adrenaline, een hormoon dat ons helpt om op noodsituaties te reageren. Deze adrenaline-stoot kan eigenlijk iets goeds zijn als het op de juiste manier wordt gebruikt. Helaas wordt de adrenalinecyclus in ons dagelijks leven vaak geactiveerd door alledaagse gebeurtenissen wanneer we onder stress staan. Na verloop van tijd leidt dit proces tot chronische stress en burn-out.

Wanneer je de DeRose Method beoefent, leer je technieken, praktische dingen die je kunt doen, om deze cyclus te doorbreken, om je bewustzijn, je focus te behouden en door stress heen te rijden, het om te zetten in productiviteit. Stress stopt met een last te zijn en wordt een motivator. De technieken van de DeRose Method bieden een hulpmiddel om onze emoties beter te beheren en onze focus te vergroten. Samen met de veranderingen in mindset van de Concepten, helpt de DeRose Method ons stress om te zetten in een hulpmiddel voor succes.

Met de DeRose Method leer je hoe je de eerste vonken van stress kunt identificeren, zodat je het vanaf het begin kunt beheren, waardoor het veel gemakkelijker te hanteren is. Je leert technieken om je geest te focussen, om afleidingen te vermijden waardoor je productiever wordt. Dit kan alleen de stress die je voelt verminderen, waardoor je gefocust en energiek blijft, ongeacht wat het leven op je pad brengt.

Dit klinkt misschien een beetje ongelooflijk. Ik denk dat ik moeite zou hebben om te geloven dat dit mogelijk zou zijn.

Praktische ervaring

Laat me je dus een snelle voorproefje geven van een techniek zodat je zelf de effecten kunt voelen. Ik zal een eenvoudige ademhalingstechniek met je delen en na een paar minuten deze techniek te hebben gedaan, zou je een veel beter begrip moeten hebben.

Eerst een paar basisregels: probeer uitsluitend door je neusgaten te ademen in deze oefening. We gaan proberen zoveel mogelijk lucht bij elke ademhaling te vangen, adem daarom zo diep mogelijk in. Om je ervaring te verbeteren, raad ik je aan om in een comfortabele positie te gaan zitten, of probeer deze oefening liggend op de grond met je rug op de vloer, je voeten op de grond en je knieën tegen elkaar.

De buik is een van de eerste delen van het lichaam die gespannen raken onder stress. Daarom is in onze oefening de eerste stap om je buik uit te zetten elke keer dat je inademt, en hem samen te trekken wanneer je uitademt. De tweede stap is om je bewust te worden van elk van de vier fasen in je ademhalingsproces: inademing, de longen vol houden, uitademing en de longen leeg houden. De derde stap is om te proberen een ritme aan deze ademhaling toe te voegen, gebruik de maat van 4 seconden en pas dit toe op elk van de vier fasen: inhaleer in 4 seconden, houd lucht in je longen voor 4 seconden, adem uit in 4 seconden en blijf met je longen leeg voor 4 seconden. Onthoud om exclusief met je neusgaten te ademen en ga zo een paar minuten door met deze techniek.

Wanneer je klaar bent, probeer dan je geestestoestand te observeren.

De volgende keer dat je voelt dat je misschien gestrest begint te raken, probeer dit experiment. in eenvoudige stappen:

  • Vind een comfortabele positie;
  • Adem exclusief door je neusgaten;
  • Concentreer je op het ervaren van elk van de vier fasen in je ademhalingscyclus: inademing, de long vol houden, uitademing en de longen leeg houden;
  • Probeer elk van deze fasen gedurende 4 seconden uit te voeren;
  • Houd deze techniek een paar minuten vol, of langer als je je comfortabel voelt.
  • Als je duizelig wordt, stop dan.

Dus, als je op zoek bent naar een manier om controle over je stress te krijgen en het om te zetten in iets positiefs, zoek dan niet verder dan de DeRose Method. Met een beetje training kun je een gelukkiger, productiever leven leiden, vrij van de greep van stress.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org