Ga naar de inhoud

Voorbij de oppervlakte: een model om jezelf beter te begrijpen

Als we onze prestaties willen verbeteren, hebben we een raamwerk nodig om ons daarbij te helpen. In dit artikel ga ik een van de belangrijkste raamwerken delen die ik in mijn meer dan 20 jaar bij de DeRose Method heb geleerd. Dit zal de basis vormen van het werk en misschien – als ik het goed kan overbrengen – zul je je voelen zoals ik me voelde, 🤯

Dit is verre van de enige manier om deze informatie uit te drukken en er is ook een persoonlijke kijk op de informatie. Als je meer wilt weten, zoals altijd, kun je de uitgebreide archieven van DeRose raadplegen.

Fun in Bs As

Oké, laat me beginnen met de foto van mijn vriend Fernando Contreras hierboven.

Daar zie je hem, zowel fysiek als figuurlijk. En dit is echt belangrijk voor het onderwerp waarover we het hebben.

Wat je op de foto hierboven kunt zien, kan worden aangeduid als Dicht Fysiek. Het bestaat uit de huid, spieren, botten, enz… Maar is dit alles van Fernando? Als dit alles van hem was, wat zou hem dan anders maken dan een kei?

Het antwoord moet duidelijk zijn dat dit niet alles van hem is. Wat je kunt zien, het Dichte Fysieke, kan worden gedefinieerd als een laag. Let op: er zijn veel andere termen die hier gebruikt kunnen worden, die, als je besluit om dieper in de DeRose Method te duiken, je zult ontdekken en begrijpen, maar voor nu zou dat dit artikel te lang maken…

Dus als de Dicht Fysieke laag niet alles van hem is, wat is er dan nog meer? Als deze laag alles van hem was, dan zou hij een lijk zijn, echt niet anders dan een kei… maar het feit dat hij leeft is een getuigenis dat er meer moet zijn!

De volgende laag kan worden gedefinieerd als Fysiek Energetisch. Het bestaat uit de elektrische signalen, de warmte, het magnetisme, de energie die het Dichte Fysieke aandrijft. Deze laag bestaat en neemt ongeveer dezelfde ruimte in als het Dichte Fysieke lichaam — mogelijk een beetje meer omdat warmte en magnetisme zich kunnen uitstrekken voorbij de grens van de huid — let op dat hier geen hocus-pocus of hippie-energiezaken zijn… dit zijn de energieën beschreven in de Natuurkunde. Er is een patroon tussen deze twee lagen dat echt krachtig is, en het zal ons ook helpen om dit proces verder te begrijpen… dit patroon is er een van DICHTHEID.

De Dicht Fysieke laag is zeer concreet. Je kunt het met je ogen zien, je kunt het voelen, je kunt het prikken en porren, je kunt ermee interageren, enz. Echter, de Fysieke Energie is minder dicht. Je kunt het niet met het blote oog zien, je kunt het niet aanraken… maar het is mogelijk om te interageren (Als je nog nooit met deze energie hebt geïnterageerd, stuur me een bericht in de reacties en ik kan een zeer eenvoudige oefening delen om je bewust te maken van deze energie). Laat me dit heel duidelijk maken… De Dicht Fysieke laag is onbetwistbaar de dichtste, alle andere lagen zullen subtieler zijn en dit heeft echt belangrijke implicaties…

Dus we hebben de eerste 2 lagen… is dat alles van iemand? Nee… er zijn er meer. De volgende subtielere laag is de EMOTIONELE. Op dit punt is er meestal enige discussie, dus laat me dit snel aanpakken… dit is niet het ENIGE raamwerk, het is een zeer NUTTIGE. Ik heb dit raamwerk niet gecreëerd, als je de bronmateriaal wilt lezen dat dit blootlegt, laat het me weten en ik kan je voorbereiden om diep in je studie van filosofie te duiken!

Goed, terug op het juiste spoor. De Emotionele Laag bestaat uit… nou ja… emoties… en het is veel subtieler dan beide voorgaande lagen. Laten we dit een beetje verkennen… De relatie van subtiliteit werkt als volgt: om een laag te kunnen waarnemen en ervaren, moeten de dichtere lagen stabiel zijn. Dus laten we dit testen… stel je voor dat je je erg moe voelt en laag in je energiereserves… en dan op weg naar huis verstuik je je enkel… plotseling schokt de pijn je en maakt het Dichte Fysieke totaal instabiel. Het resultaat? Zou je je nog steeds moe voelen of is dat gevoel van lage energie verdwenen en vervangen door iets dichters? Hetzelfde geldt voor emoties. Stel je voor dat je je niet geweldig voelt en je gaat hardlopen. Dit zal je Dichte Fysieke weer destabiliseren en mogelijk aan het einde ook je energetische. Het resultaat? Waarschijnlijk zullen de emoties niet zo intens zijn of zelfs helemaal verdwenen zijn.

Oké, even een snelle samenvatting… Dus… We begrepen verschillende lagen. We begrepen de relatie tussen de lagen geregeld door subtiliteit. Hebben kort het concept van stabiliteit (of het gebrek daaraan) besproken, wat ik binnenkort dieper zal ontwikkelen. En we hebben 3 lagen gezien: Dicht Fysiek, Fysiek Energetisch en Emotioneel.

De vierde laag is de Rationele. Nu kan dit een beetje complex zijn om te definiëren en mijn favoriete en eenvoudigste uitleg gaat als volgt… Je Rationele is het resultaat van het gebruik van een van de vier hulpmiddelen: intellect, associatie, geheugen en logica. Als je informatie verwerkt met behulp van een of meer van deze vier, dan is dit de Rationele.

Echter, niet alle informatie is rationeel… er zijn dingen die we weten die we niet van tevoren wisten of onthielden… die we gewoon weten… zeg maar een onderbuikgevoel. Deze informatie is in de volgende laag: de Intuïtieve. Dit is informatie die we niet hebben gebruikt met de vier bovenstaande hulpmiddelen, maar we “weten” het net zo goed.

Dus hoe kun je deze informatie bereiken? Nou, als we het systeem volgen dat we tot nu toe hebben besproken over subtiliteit, wordt het een simpele oefening van het begrijpen van stabiliteit en instabiliteit. Hoe stabieler elke laag is, hoe makkelijker het is om de volgende waar te nemen!

Dus wat maakt een laag stabiel of instabiel?

Nou, de instabiliteit van elke laag wordt gegenereerd door zijn activiteit… Als je aan het rennen bent, of een vorm van lichaamsbeweging doet, of zelfs gewoon aan het trekken bent maar je moet gefocust blijven op je voetsteun… dan is de Dicht Fysieke laag instabiel. Als je comfortabel bent en je lichaam vraagt niet om je aandacht, dan is deze laag stabiel! Merk op dat stabiliteit niet gaat over het negeren (niet bewust zijn van) de laag, maar eerder, het gaat over comfort en geen middelen eraan spenderen. Evenzo, voor je Fysiek Energetische, je Emotionele, je Rationele… voor al je lagen… zo werkt het!

Oké! we gaan dit raamwerk VEEL gebruiken en misschien er in de toekomst meer op voortbouwen. Voor nu is deze post al behoorlijk lang dus ik laat het hierbij! Als je vragen of opmerkingen hebt… klik hieronder en laat me een berichtje achter!

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org