Ga naar de inhoud

Waarom je MOET mediteren

Als er ooit een onderwerp was waar veel verwarring over bestaat, dan is het wel het onderwerp Meditatie. Het is de afgelopen jaren een ‘buzzword’ geworden, met steeds meer mensen die over de voordelen praten en het in hun dagelijkse routine opnemen, ook al hebben ze weinig idee van wat het eigenlijk betekent of hoe je het moet doen. Ondanks de groeiende populariteit wordt de term ‘Meditatie’ zo breed misbruikt dat het alleen maar bijdraagt aan de algemene verwarring. Iedereen lijkt zijn eigen interpretatie te hebben van wat meditatie is en wat het inhoudt, en als gevolg daarvan ontglipt deze eenvoudige techniek die zoveel krachtige voordelen kan hebben aan de mensen die het het meest nodig hebben.

Ondanks de verwarring rondom ‘Meditatie’, is het goede nieuws dat meditatie relatief eenvoudig is (hoewel het enige training vereist), toegankelijk voor iedereen en kan worden beoefend in slechts twee minuten per dag. Hier komt dit artikel van pas. We gaan Meditatie demystificeren door te leren wat de wetenschap te zeggen heeft over Meditatie, vervolgens de oorsprong en het doel ervan te verkennen, hoe het in de loop der tijd is veranderd, en dan ga ik je leren wat je moet doen. Ten slotte is het laatste deel van dit artikel gewijd aan het helpen begrijpen hoe je kunt weten of je succes hebt.

Waarom is meditatie belangrijk?

Sara Lazar, een neurowetenschapper van het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School, was een van de eerste wetenschappers die de effecten van meditatie op de hersenen onderzocht.

In haar onderzoek rapporteerde ze: “Onze gegevens tonen veranderingen in de hersenen na slechts acht weken. We vonden verschillen in hersenvolume na acht weken praktijk.” Sommige effecten zijn bewezen:

  • In het hersengebied gerelateerd aan mentaal dwalen en zelfrelevantie.
  • In de linker hippocampus, die helpt bij leren, cognitie, geheugen en emotionele regulatie.
  • De temporopariëtale junctie, of TPJ, die geassocieerd is met empathie en compassie.
  • Een gebied van de hersenen genaamd de Pons, waar een groot aantal regulerende neurotransmitters wordt geproduceerd.
  • De amygdala, verantwoordelijk voor het vecht-of-vluchtgevoel en ook verantwoordelijk voor angst, vrees en stress in het algemeen, nam in grootte af in de groep die het mindfulness-gebaseerde stressreductieprogramma onderging. De verandering in de amygdala correleerde ook met een vermindering van stressniveaus.

Andere wetenschappers, zoals Dr. Richard J. Davidson, hebben ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness en meditatie op de hersenen en het lichaam. Hij heeft gevonden dat regelmatige mindfulness- en meditatiepraktijk kan leiden tot veranderingen in hersenactiviteitspatronen en emotionele regulatie bevordert, angst en depressie vermindert, en fysiek welzijn verbetert.

Bovendien hebben Dr. Britta K. Hölzel en haar team meerdere studies uitgevoerd naar de voordelen van mindfulness en meditatie. Ze hebben ontdekt dat deze praktijken cognitieve vaardigheden kunnen verbeteren, zoals aandacht en focus, en stress en angst kunnen verminderen. De studies toonden ook aan dat mindfulness en meditatie positieve effecten kunnen hebben op fysieke gezondheid, waaronder het verminderen van chronische pijn en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om het aantonen van de krachtige effecten van mindfulness en meditatie op de hersenen en het lichaam. Maar belangrijker dan al deze is je eigen persoonlijke ervaring. Wat ik je zou aanmoedigen om te doen, is om de onderstaande oefening een paar weken uit te proberen. Alles wat je nodig hebt, is 1 minuut ’s ochtends, 1 minuut ’s avonds… daarna kun je je ervaring en hoe je je voelt delen.

Persoonlijk is mijn ervaring in het trainen van meditatie gedurende meer dan 23 jaar geweldig geweest. Het heeft me geholpen om moeilijke uitdagingen aan te gaan, gaf me inzichten die leidden tot vele succesvolle ondernemingen en stelde me in staat om voldoening te halen uit de eenvoudige dingen in het leven, zoals een zonnestraal, het lied van een vogel of het gevoel van de bries op mijn huid. Daarom vind ik het zo belangrijk om anderen over Meditatie te onderwijzen en te leren.

Dus wat is meditatie en waar komt het vandaan?

Meditatie werd voor het eerst genoemd in zeer oude geschriften in wat vandaag India is, de vroegste vermeldingen dateren uit 1500 v.Chr. De oorspronkelijke term werd dhyána genoemd. Ongetwijfeld bestond dit al veel langer, mogelijk in teksten die de tand des tijds niet hebben overleefd en zeker in mondelinge leringen. In de oorsprong was het doel van meditatie om de instabiliteiten van de geest te stoppen zodat subtielere niveaus waargenomen konden worden. Een van de beste definities die ik ben tegengekomen van meditatie is “lineaire intuïtie”. Met andere woorden, de techniek die je toegang geeft tot je intuïtie naar wens.

Vanuit zijn bescheiden, primitieve beginnen begon meditatie beïnvloed te worden door verschillende culturele bewegingen die het gebied dat we vandaag India noemen overspoelden. We vinden bewijs in oude teksten dat deze techniek beperkt was, vervolgens opgenomen in spirituele en religieuze praktijken, daarna verdund en aangepast aan de westerse cultuur, en uiteindelijk vertroebeld en gecommercialiseerd in onze door apps gedomineerde moderne wereld. Elke gelijkenis met het origineel is bijna volledig verloren gegaan.

Professor DeRose geeft al meer dan 60 jaar les en heeft uitputtend onderzoek gedaan om deze originele, primitieve versie te redden, en het hele DeRose Netwerk van scholen wereldwijd is toegewijd om deze originele versie te onderwijzen. Dit is wat ik nu met je zal delen.

Dus hoe mediteer je?

Aangezien het doel van meditatie is om de instabiliteit van de geest te stoppen, wordt dit resultaat bereikt door verzadiging. Verzadiging vindt plaats wanneer je je geest een enkele taak geeft en deze taak gedurende een aanzienlijke tijd behoudt. Omdat je geest verzadigd raakt door deze taak, stoppen zijn instabiliteiten en betreed je de staat van meditatie. Met andere woorden, alles wat je hoeft te doen is je concentreren.

Maar let op, dit is niet concentratie zoals getoond op tv en in films. Dit type concentratie gaat helemaal over het behouden van de focus van je geest op één ding. Onze Methode leert studenten twee manieren om dit proces te trainen, zich concentreren op een beeld of op een geluid.

Daarom moet je, om meditatie te bereiken, je concentreren. Je concentreert je op een symbool, een afbeelding (ik stel er hieronder een voor, hoewel er duizenden mogelijkheden zijn), of een geluid (korte, herhalende geluiden zijn het beste). De concentratie moet enige tijd consistent zijn — voor de doeleinden van dit artikel kan deze tijd zo weinig zijn als 1 minuut ’s ochtends en 1 minuut ’s avonds. Je kunt deze tijd verhogen als je wilt, maar meer dan 5 minuten gaan kan contraproductief zijn.

Dit is het. Dit is de techniek van meditatie.

Om deze techniek effectiever te maken, zijn er enkele andere overwegingen die je misschien wilt toevoegen. Vooral voor mensen die dit nog nooit hebben getraind, zijn er steeds meer hulpmiddelen om dit proces te verbeteren. Op een manier kun je elke techniek die in de DeROSE Method wordt onderwezen zien als een ondersteuning om je succespercentage in Meditatie te verhogen.

Voor de doeleinden van dit artikel gaan we ons concentreren op enkele basis-, maar belangrijke, hulpmiddelen die ik hieronder zal beschrijven.

Nu is het tijd om deze techniek te ervaren met een zeer korte oefening.

Eerst moeten we in een positie zijn die comfort toelaat en die je helpt om je te concentreren. Dus ga rechtop zitten op je stoel of bank, of beter nog, ga op de grond zitten met je benen gekruist. Voor de rest van deze oefening probeer langzaam en diep in en uit te ademen met u aussluitend je neusgaten.

Klik vervolgens op de afbeelding en maak deze fullscreen.

Sunset in New zealand

Observeer deze afbeelding een paar momenten en sluit dan je ogen. De afdruk van de afbeelding zou in je ogen moeten blijven waardoor je de afbeelding kunt observeren zelfs met je ogen gesloten.

Concentreer je de volgende minuut simpelweg op deze afbeelding, zonder oordeel en zonder analyse. Observeer deze afbeelding bijna alsof je een tweejarige bent die het voor het eerst ziet en deze afbeelding overdenkt.

Daar!

Was het makkelijk? Moeilijk? Dwaalde je geest af en vroeg je je af? Dacht je aan de rekeningen die je moet betalen, aan de temperatuur van de lucht of aan enig ander alledaags ding? Dat was je geest die probeerde je af te leiden. Maak je geen zorgen, blijf gedisciplineerd en probeer het morgen opnieuw. Training is de sleutel. Als je meer wilt weten over dit of je wilt praten over je ervaring, vul dan het formulier aan je linkerzijde in en we kunnen contact opnemen of klik hier.

Hoe weet je of je succes hebt?

Wanneer je slaagt in het stoppen van de instabiliteiten van je geest, wanneer je mediteert, zijn er enkele interessante bijwerkingen die ons in staat stellen om te bepalen of je succesvol bent of niet. Ik duik dieper in op dit onderwerp in cursussen en workshops, maar voor nu wil ik je aandacht vestigen op één aspect.

Dit aspect is gerelateerd aan je perceptie van tijd. Als je slaagt in het mediteren, zal de minuut die je deze techniek hebt getraind aanvoelen alsof het veel langer was. Met andere woorden, je gaat zitten om de techniek voor één minuut te doen en op een gegeven moment ga je het gevoel hebben dat je hier te lang bent geweest en dat je de minuutgrens ruim bent gepasseerd, alleen om je ogen te openen en te merken dat misschien slechts 15 of 30 seconden daadwerkelijk zijn verstreken. Wanneer je deze ervaring hebt, ben je aan het mediteren.

Aan de andere kant, als het tegenovergestelde waar is… je voelt alsof je 1 minuut hebt gemediteerd maar je opent je ogen om te vinden dat je veel langer hebt gemediteerd, dan ben je op het verkeerde pad. Als dit het geval is, kun je contact met mij opnemen en kan ik je enkele tips bieden over hoe je het proces kunt resetten zodat je weer op het juiste pad komt!

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org