Ga naar de inhoud

Wat is meditatie

Meditatie: Oorsprong, Uitleg & Oefening

Als er ooit een onderwerp was waar veel verwarring over bestaat, dan is het wel het onderwerp Meditatie. Om de verwarring te vergroten, beweren veel mensen experts te zijn zonder persoonlijke ervaring of formele opleiding — zelfs gerespecteerde publicaties misleiden vaak de publieke opinie over wat het werkelijk is. Bijvoorbeeld, volgens het Oxford Dictionary of English betekent meditatie “de geest voor een periode focussen, in stilte of met de hulp van chanten, voor religieuze of spirituele doeleinden of als een methode van ontspanning.”

Wat ik in deze post ga proberen te doen is het demystificeren van Meditatie, praten over de oorsprong, de definitie, hoe je het doet en hoe je succes meet in mediteren.

Dus wat is meditatie en waar komt het vandaan?

Meditatie werd voor het eerst genoemd in zeer oude geschriften in wat vandaag India is, de vroegste vermeldingen dateren uit 1500 v.Chr. De oorspronkelijke term werd dhyána genoemd. Als je zelf wat onderzoek wilt doen, kun je de oorsprong van de term en het concept vinden op deze Wikipedia-pagina. Deze pagina kan je ook leiden naar de hoofdpagina voor meditatie op Wikipedia. Daar kun je zelf de ongelooflijke rijkdom van interpretatie van deze eenvoudige techniek zien.

Dus wat is meditatie?

Een van de beste definities die ik ben tegengekomen van meditatie is dat het “lineaire intuïtie” is; met andere woorden, dat het een techniek is die je toegang geeft tot je intuïtie naar wens.

Waar iedereen het over eens is, is dat mediteren een persoonlijke ervaring is en de enige manier om het proces van mediteren te begrijpen, is om het zelf te ervaren.

In de DeRose Method Amsterdam leren we de techniek voor meditatie in onze reguliere lessen. Hoewel deze techniek eenvoudig is, moeten we het trainen om er goed in te worden, daarom organiseren we extra sessies van een half uur waarin we variaties van deze techniek trainen.

Dus hoe mediteer je?

De gemakkelijkste manier om te beginnen met mediteren is om je te focussen op een symbool of een geluid. Om de techniek uit te voeren, zal de beoefenaar zich eerst concentreren op een symbool of een geluid voor een paar momenten, waardoor deze oefening van meditatie zijn effect kan nemen.

Laten we dus proberen deze techniek te ervaren met een zeer korte oefening. Eerst moeten we in een positie zijn die comfort toelaat en die je helpt om je te concentreren. Ga dus rechtop zitten op je stoel of bank, of nog beter, ga op de grond zitten met je benen gekruist. Probeer voor de rest van deze oefening langzaam en diep in en uit te ademen uitsluitend met je neusgaten.

Meditation lotus

Meditatie lotus Meditatie lotus als een object voor het trainen van de techniek van meditatie

Observeer deze afbeelding een paar momenten en sluit dan je ogen. De afdruk van de afbeelding zou in je ogen moeten blijven waardoor je de afbeelding kunt observeren zelfs met je ogen gesloten.

Concentreer je de volgende twee minuten simpelweg op deze afbeelding, zonder oordeel en zonder analyse. Observeer deze afbeelding bijna alsof je een tweejarige bent die het voor het eerst ziet en deze afbeelding overdenkt.

Daar!

Was het makkelijk? Moeilijk? Dwaalde je geest af en dacht je na? Dacht je aan de rekeningen die je moet betalen, aan de temperatuur van de lucht of aan enig ander alledaags ding? Dat was je geest die probeerde je af te leiden. Maak je geen zorgen, blijf gedisciplineerd en probeer het morgen opnieuw. Training is de sleutel. Als je meer wilt weten over dit of je wilt praten over je ervaring stuur ons dan je reactie in het vak hieronder en we kunnen contact opnemen.

Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org