Ga naar de inhoud

Wat is Mindfulness

Het concept van mindfulness kwam in de jaren 2000 in het Westen in de schijnwerpers te staan en is sindsdien een rage geworden. Hoe meer mensen probeerden op de bandwagon te springen, hoe meer het veranderde in iets dat compleet anders is dan zijn oorsprong. Vandaag de dag verwachten mensen dat mindfulness een “oplossing voor alles” is om stress te verminderen, de geestelijke gezondheid te verbeteren, emoties te reguleren en zelfs een vorm van therapie te worden.

In dit artikel gaan we de oorsprong van Mindfulness verkennen in zijn relevante culturele context, gaan we de mechanica en de redenen waarom het werkt begrijpen, evenals wat het niet kan doen, ontdaan van alle marketing- en verkooptaal. Tot slot zal ik enkele oefeningen voorstellen die je kunnen helpen om de staat van mindfulness daadwerkelijk te ervaren.

Dus wat is Mindfulness echt?

Het concept van mindfulness kan worden herleid naar een oude beschaving die meer dan 5000 jaar geleden het gebied bezette dat vandaag de dag de grens is tussen India en Pakistan. Harappanen, Dravidiërs, Indusvalleibeschaving zijn slechts enkele van de namen die aan deze mensen zijn gegeven. Veel filosofieën en concepten van deze beschaving bleken zo goed dat ze werden overgenomen in het hindoeïsme en later in zijn afsplitsingen zoals het boeddhisme.

In deze context werd wat we nu kennen als mindfulness in moderne tijden dháraná genoemd – een Sanskrietterm die zich vertaalt als concentratie. De oudste geschreven tekst die deze term uitlegt, is te vinden in een boek dat naar verluidt in de 3e eeuw v.Chr. is geschreven door een auteur genaamd Pátañjali, hoewel andere referenties veel eerder kunnen worden gedateerd.

In zijn oorsprong werd dháraná, mindfulness, gezien als een fundamentele stap om een beoefenaar in staat te stellen een hogere staat van bewustzijn te bereiken, genaamd dhyána, of meditatie.

In deze oorspronkelijke tekst zou de beoefenaar verschillende technieken ervaren en net voor het ervaren van dháraná zouden ze zich concentreren op ademhalingstechnieken (pránáyáma). Deze techniek zou helderheid onthullen (II-52 Pátañjali’s Yôga Sútra) en de geest geschikt maken voor mentale concentratie (dháraná) (II-53).

Het concept van dháraná beschrijft dus een staat van bewustzijn waarin het individu volledig gefocust en geconcentreerd is op het huidige moment, op het moment van bestaan. Dit is een staat die gemakkelijk te bereiken is en die iedereen met relatieve gemak ervaart. Echter, ons moderne leven, vol afleidingen, stress en prikkels maakt het uitdagender om mindfulness te ervaren.

Een staat van mentale concentratie is er een waarin het individu zich bewust is van zichzelf en van het moment waarin ze bestaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je uitglijdt op ijs op de weg, of bijna in botsing komt met je fiets, en de tijd lijkt te vertragen, je zintuigen zijn in overdrive, en een intens moment wordt ervaren. Maar we hebben dergelijke “ongelukken” niet nodig om deze staat van geest te ervaren. Je kunt het ervaren wanneer je je tanden poetst, wanneer je eet, wanneer je een wandeling maakt, wanneer je maar wilt.

Waar is Mindfulness goed voor?

Mindfulness is een hulpmiddel. Net zoals een hamer op veel verschillende manieren gebruikt kan worden, zo kan mindfulness dat ook. Bovendien, naarmate onze beschaving vooruitgaat, kunnen mensen proberen het gereedschap op verschillende manieren te gebruiken, of erger nog, het vermarkten als een multitool die alles kan doen, alleen omdat het een trending onderwerp is. Sommige mensen zullen proberen dit hulpmiddel aan te passen voor therapie of voor het genezen van ziekten – dit is in feite een veelvoorkomende marketingtruc: “genezingen verkopen”.

De aanpak van de DeRose Methode is om trends te vermijden en zich te concentreren op onderwijs. Dit is mogelijk waarom je nog nooit van ons werk hebt gehoord, terwijl anderen zich concentreren op marketing en verkoop, hebben wij ons gericht op de diepte van inhoud en kwaliteit. We zijn actief sinds 1960, ons werk gaat over het onderwijzen van individuen in hulpmiddelen voor het verbeteren van hun prestaties en welzijn.

DeRose Mindfulness

Mentale concentratie, dháraná, mindfulness, is om vele redenen geweldig en kan verbazingwekkende effecten produceren. Het is echter belangrijk om verwachtingen te temperen. Het is een vaardigheid, dus je kunt mindfulness-training ervaren en steeds beter worden in het uitvoeren van deze techniek wanneer je maar wilt. Het is iets dat je leert, traint en perfectioneert om als een vaardigheid te hebben die je op elk gewenst moment in je leven kunt gebruiken.

  • Wanneer je geest geconcentreerd is, ben je productiever. 
  • Wanneer je geest geconcentreerd is, kun je perspectief krijgen. 
  • Wanneer je geest geconcentreerd is, kun je een pauze nemen van het dagelijkse lawaai, afleidingen en mentale vervuiling van het moderne leven, fungerend als een reset. 

De aanpak van DeRose is om zijn studenten te leren hoe ze de techniek moeten doen, hen te trainen in de uitvoering en zich te concentreren op hoe deze techniek het hele leven beter kan maken.

Mindfulness-training

In zijn boek, Meditatie en Zelfkennis, biedt Prof. DeRose de lezer meer dan 60 mindfulness- en meditatieoefeningen. Hier wil ik graag 5 oefeningen voor mindfulness met jullie delen:

Naast concentratie kunnen deze oefeningen ook worden gebruikt om je vermogen tot visualisatie van vormen en kleuren te ontwikkelen. Je zou dagelijks slechts één van de modaliteiten moeten oefenen, zelfs als je deze oefeningen erg gemakkelijk vindt. Weersta de verleiding om meer dan één modaliteit per dag te beoefenen. Investeer in plaats daarvan tijd in het langer gebruiken van dezelfde techniek.

  1. Ga zitten, sluit je ogen en visualiseer een driehoek. Laat je gedachten niet afdwalen. Voor één minuut, behoud een helder beeld van de driehoek, zonder interferentie. De volgende dag, doe hetzelfde, maar dan voor twee minuten. Blijf elke dag één minuut toevoegen, totdat je twintig minuten bereikt. Ga dan pas naar een geavanceerdere oefening.
  2. Visualiseer een hexagram, voeg een kleur toe. Een zeer positieve kleur is hemelsblauw. Geef de voorkeur aan koudere kleuren (hoewel er uitzonderingen zijn). Volg de progressie van de vorige oefening. Verander van kleur en voeg elke dag één minuut toe, totdat je twintig minuten bereikt. Ga dan verder naar de derde oefening.
  3. Visualiseer een pentagram, voeg een achtergrondkleur toe. Bijvoorbeeld, een violet pentagram op een oranje achtergrond. Verander dan de voorgrond- en de achtergrondkleuren.
  4. Visualiseer een gouden cirkel op een lichtgroene achtergrond. Voeg een langzame pendelbeweging toe. Vervang de kleuren.
  5. Tel mentaal opwaarts vanaf 1, visualiseer de nummers totdat je de concentratie verliest. Verhoog je limiet dagelijks totdat je ongeveer twintig minuten in deze oefening hebt bereikt.


Fabs Square headshot

Fabs Martins

Cropped DeRose Amsterdam logo on transparent

Vind je wat je leest leuk?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alleen de belangrijkste informatie.

Wil je dit en meer leren? Meld je dan nu aan voor een gratis proefles!