Ga naar de inhoud

Hoe Je Elke Dag Mindful Kunt Zijn: 7 Eenvoudige Tips

Hoewel de voordelen van mindfulness talrijk zijn - bezoek onze mindfulnesspagina voor meer informatie - is het duidelijk geen gemakkelijke taak om elke dag, bij alles wat je doet, mindful te zijn, toch?

Wel, het integreren van mindfulness in je dagelijkse routine hoeft geen ingrijpende veranderingen met zich mee te brengen. Soms zijn het de kleinste dingen die we doen die de grootste impact kunnen hebben. Hieronder wilde ik zeven eenvoudige tips met je delen om mindfulness in je dag te integreren — van 's ochtends tot 's avonds — om je mentale concentratie te verbeteren en je algehele welzijn te verhogen.

Echter, voordat ik deze tips deel, denk ik dat het belangrijk is om kort te bespreken wat we beschouwen als mindfulness en wat het tegenovergestelde ervan is. De beste definitie voor mindfulness is "hier en nu zijn". Mindfulness is het vermogen om je aandacht, je concentratie en je focus te behouden op alles wat je doet. Het oorspronkelijke concept is meer dan 5000 jaar geleden ontstaan bij een oude beschaving. Als je hier meer over wilt leren, bezoek dan onze Ultieme Gids voor Mindfulness voor Beginners.

De antithese van mindfulness is automatisch, geconditioneerd gedrag. Conditionering en automatisering zijn belangrijke aspecten van ons bestaan, ze stellen ons in staat alledaagse taken uit te voeren zoals lopen en tandenpoetsen. Maar, wanneer we ons niet bewust zijn van dit proces en we mindful willen zijn, is deze automatisering de grootste vijand van mindfulness.

Laten we dit nader bekijken:

1. Begin Je Dag Mindful

Wakker worden kan vaak voelen als een race tegen de klok. Om mindfulness in het begin van je dag te brengen, geef jezelf elke ochtend een paar extra minuten om rustig te zitten voordat de dag begint. Weersta de drang om direct naar je digitale apparaten te grijpen. Besteed in plaats daarvan een paar momenten in bed, neem diepe, bewuste ademhalingen. Reflecteer op je intenties voor de dag en zet een positieve toon die je vooruit zal dragen. Als je meer wilt weten over hoe je dit kunt doen, kun je ons artikel lezen: 7 Dingen Die Je Vandaag Kunt Doen Om Mindfulness in Je Routine te Integreren.

2. Mindful Communiceren

Mensen zijn sociale wezens en als we succesvol willen zijn, zullen we elke dag met veel mensen interactie hebben, zowel face-to-face als in ons digitale leven. Vaak worden we overspoeld met berichten en verzoeken en willen we er gewoon zo snel mogelijk doorheen. Ik zou deze strategie niet aanbevelen.

Elke interactie die je hebt is een kans en als je automatisch reageert, mis je deze kansen. Dus in plaats van te proberen de berg van berichten en verzoeken snel af te handelen, neem een kort moment om je te concentreren op je ademhaling, om een staat van mindfulness te bereiken. 

Het bereiken van deze staat zal je helpen om eventuele reactieve impulsen te kalmeren, waardoor je doordachter en weloverwogener kunt reageren. In gesprekken, luister beter en gebruik je vaardigheid van mentale concentratie (mindfulness of dhárana) om volledig aanwezig en attent te zijn voor de spreker, waardoor de kwaliteit van je interacties wordt verbeterd.

3. Omarm Mindful Eten

Eten is wellicht een moment waarop we meestal in automatische modus zijn. De meeste mensen hebben de neiging om voor de tv of telefoon te eten, of zelfs tijdens het werken. Als gevolg daarvan wordt er geen aandacht besteed aan het eten zelf, noch aan het voedsel dat je eet. Dit vermindert je genot van het moment, je plezier in eten en kan zelfs leiden tot gewichtstoename!

Daarom, in plaats van te eten voor de tv of computer, focus je volledig op de handeling van het eten. Let op de texturen, smaken en aroma's van je eten. Langzaam en zonder afleidingen eten verbetert niet alleen je eetervaring, maar verbetert ook de spijsvertering en tevredenheid met kleinere porties.

4. Transformeer Routinemomenten

Routineactiviteiten, zoals tandenpoetsen of wachten in de rij, zijn momenten waarop die automatisering inschakelt, en dus kansen om af te stemmen op mindfulness.

Mijn favoriete manier om deze momenten te gebruiken is om meer bewust te worden van mezelf. Hoe voel ik me? Wat speelt er in mijn hoofd? Welke dingen moet ik toevoegen aan mijn dagelijkse actielijst of aan mijn einde-van-de-dag evaluatie - als je hier meer over wilt weten, lees ons artikel: 7 Dingen Die Je Vandaag Kunt Doen Om Mindfulness in Je Routine te Integreren.

Een andere manier om deze tijd te gebruiken is om echt de activiteit die je doet te ervaren, bijvoorbeeld: terwijl je je tanden poetst, wees je bewust van de smaak van de tandpasta, het gevoel van de borstel op je tandvlees en je reflectie in de spiegel. Deze momenten van bewustzijn kunnen eilandjes van rust worden in je drukke dag.

5. Mindfulness Training Beweging

Heb je ooit het gevoel gehad dat een dag aan je voorbij is gevlogen? Nou, het is waarschijnlijk dat je niet elk moment van je eigen leven volledig hebt geleefd. Nou, als je deze ervaring van voorbijgaande tijd en achtergelaten worden wilt vermijden, hoef je alleen maar aandacht te schenken. Deze simpele verandering kan een reeks stoornissen van je geest weghouden en je prestaties in alles verbeteren.

Ik weet dat we het allemaal doen, het is erg verleidelijk om e-mails of berichten te controleren tijdens een maaltijd. We denken misschien dat we tijd besparen door twee acties te combineren, multitasking, toch? In werkelijkheid slagen we er niet in om een van beide activiteiten, de maaltijd of het controleren van berichten, goed uit te voeren.

Er zijn veel problemen die worden toegeschreven aan de gewoonte van 'niet aanwezig zijn', zoals onrust en angst, moeite met ontspannen of het leren van nieuwe dingen, of het aannemen van een nieuwe mindset, vermoeidheid en zelfs een gevoel van uitputting.

Mindfulness is het inzicht dat al deze problemen op afstand houdt. Mindfulness kan worden gezien als de wetenschap van het ontwikkelen van je bewustzijn, om volledig aanwezig te zijn in alles wat je doet. Hoewel het misschien heel eenvoudig lijkt, vereist deze techniek toch training, maar de resultaten zijn echt de moeite waard.

Neem daarom een moment van je dag, 5 minuten, en train jezelf om de staat van mindfulness, van concentratie, te kunnen bereiken. Hoe meer je dit traint, niet alleen zul je deze staat natuurlijker en naar wil kunnen ervaren, maar je zult er ook veel sneller in kunnen komen, er langer in kunnen blijven en erop kunnen vertrouwen op belangrijke momenten, zelfs als je moe bent.

6. Reflecteer aan het Einde van je Dag

Net zoals je je dag begon met mindfulness, en hopelijk een lijst met items hebt gemaakt die je die dag wilde bereiken, raad ik je aan om ook 's avonds een paar minuten te besteden aan het reflecteren op hoe je dag zich heeft ontvouwen.

Dit stelt je in staat om je succes effectief te meten, duidelijke meetwaarden en benchmarks vast te stellen. Zonder deze meetwaarden kunnen individuen zich verloren en richtingloos voelen, wat leidt tot frustratie en verwarring over hun inspanningen en resultaten. Dit gebrek aan duidelijkheid kan uiteindelijk de motivatie en toewijding ondermijnen, omdat het moeilijk wordt om groei te zien en te meten.

Om het verlies aan enthousiasme tegen te gaan en focus te behouden, blijkt het integreren van goed gedefinieerde meetwaarden in de dagelijkse planning gunstig. Als je onze suggesties hebt gevolgd en elke ochtend duidelijke doelen hebt gesteld, kun je nu gemakkelijk je voortgang bewaken, wat vertrouwen en tevredenheid versterkt door concreet bewijs van je prestaties. Deze gestructureerde aanpak helpt motivatie te behouden door een duidelijk pad te bieden om te volgen en meetbare doelstellingen om te bereiken.

Het toepassen van deze methodologie omvat het besteden van tijd elke avond om te reflecteren en de activiteiten van de dag te beoordelen. Dit omvat het bekijken van voltooide taken, evalueren of de doelen te hoog of juist goed waren gesteld, en het begrijpen van de redenen achter eventuele mislukkingen. Het vastleggen van deze observaties helpt bij het leren over persoonlijke werkmethoden en het nauwkeuriger instellen van toekomstige doelen. Door dagelijkse doelen continu te verfijnen op basis van eerdere resultaten, kun je je efficiëntie verbeteren en je zelfbewustzijn verdiepen, wat leidt tot meer consistente en betekenisvolle successen in je leven.

7. Mindfulness voor het Slapen

Een verrassend aantal mensen heeft slaapproblemen, onderzoek, zoals een studie uit Nederland, wijst uit dat een op de vier jongvolwassenen worstelt met slapen, wat een wijdverbreide zorg benadrukt.

Mindfulness biedt een krachtig middel tegen de rusteloze geesten die ons vaak wakker houden. Door mindfulness-praktijken voor het slapengaan toe te passen, kunnen we deze mentale ruis kalmeren en onze geest voorbereiden op een rustgevende nacht.

Vervolgens is een andere uiterst effectieve techniek binnen de DeRose Method de Assimilatietechniek, die fysieke ontspanning combineert met mentale stimulatie om vredige slaap te bevorderen. Deze methode omvat een doelbewuste mentale herziening van de dagelijkse activiteiten, die helpt om zorgen los te laten en de overgang naar slaap te versoepelen. De Assimilatietechniek versterkt dit proces verder door het lichaam te ontspannen en je in staat te stellen mentale sjablonen voor toekomstige doelen te zetten, wat leidt tot diepgaande verbeteringen in slaapkwaliteit en mentale helderheid bij het ontwaken. Deze praktijk bereidt je niet alleen voor op de nacht, maar legt ook de basis voor een mindful en productieve dag die volgt. 

Slotwoorden

Mindfulness vereist niet dat je je hele leven verandert; het nodigt je uit om je relatie met je dagelijkse activiteiten te veranderen. Door deze eenvoudige tips in je routine te integreren, kun je je mentale concentratie verbeteren, je interacties verbeteren en een groter gevoel van welzijn bevorderen.


Deze tekst is oorspronkelijk geschreven door Fabs in het Engels en hij heeft AI gebruikt om het naar het Nederlands te vertalen. Als je feedback hebt over de vertaling, schrijf me dan een bericht op Fabio.martins@derosemethod.org


Fabs Square headshot

Fabs Martins

Cropped DeRose Amsterdam logo on transparent

Vind je wat je leest leuk?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang alleen de belangrijkste informatie.

Wil je dit en meer leren? Meld je dan nu aan voor een gratis proefles!